1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Şenel: TR gaz HUB’ı olacaksa kendi yolunu yapmalı

Şenel: TR gaz HUB’ı olacaksa kendi yolunu yapmalı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Fazıl Şenel, Türkiye’nin doğalgaz alanında bir merkez (HUB) olmak istiyorsa kendi hatlarını...

Şenel: TR gaz HUB’ı olacaksa kendi yolunu yapmalı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Fazıl Şenel, Türkiye’nin doğalgaz alanında bir merkez (HUB) olmak istiyorsa kendi hatlarını oluşturması gerektiğini söyledi. 

Fazıl Şenel, Adana’da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Kongresi kapsamında gerçekleştirilen Türkiye Doğalgaz Piyasası, Serbestleşme ve Ticaret' başlıklı oturumda konuştu. BOTAŞ’ı “özel sektörün rakibi değil, refiki” olarak gördüğünü ifade eden Fazlı Şenel, “BOTAŞ özel sektör için altyapı hazırlayıp, oyuncuların kendi aralarında rekabet etmelerini sağlayan bir kurum” dedi. 

KÖPRÜ MÜYÜZ MERKEZ Mİ? 

“BOTAŞ’ın iletim sistemi operatörü olmasına hazır mı bu ülke” diyen Şenel şöyle devam etti: 

“Frank - EWE Enerji’den Frank Quante’yi kastediyor - (serbest tüketici limiti 75 metreküpten aşağıya niye düşmüyor) diye soruldu. Katılıyorum ama piyasamız buna hazır mı? inşallah yakın zamanda biz bunu sıfırlamayı istiyoruz.” 

Frank Quante’nin BOTAŞ’ın hizmetlerinin ayrıştırılmasını da hararetle tavsiye ettiğini hatırlatan Fazıl Şenel “Biz, ne olmak istediğimize karar vermek zorundayız. Gaz bizim topraklarımızdan geçecek ama bunu biz köprü olarak mı hub olarak mı yapacağız?” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE HUB OLACAKSA KENDİ YOLUNU YAPMALI 

Türkiye’de uzun dönemli kontratlarla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alınabileceğine işaret eden Fazıl Şenel, bunun yüzer LNG terminalleri yoluyla da getirilebileceğini anlattı. Şenel şöyle konuştu: 

“Doğu Akdeniz gazı Türkiye'ye geldiği an Türkiye doğaglaz HUB'ı olma yolunda yüzde 51 noktasına ulaşmış demektir. Gaz arzı fazlalaştığında bizim bunları başka noktalara ulaştırmamız için yollarımızın olması lazım. Boru hattı doğalgazın en önemli aracı. Bir zamanlar Nabucco vardı olmadı, West Nabucco da olmadı. Madem öyle, Türkiye bir HUB olacaksa kendi yollarımızı yapmamız lazım. Balkanların tamamını topladığınızda 15 milyar metreküp olacak, bunun için HUB olmaya gerek yok.” 

Fazıl Şenel, TürkiyeIde elektrik tüketiminin düştüğüna eşaret ederek bunun tamamen dönemsel olduğunu vurguladı. Doğalgazda, elektriktekine benzer bir tüketim düşüşü yaşanmayacağını saunan Fazıl Şenel, “Benim kanaatim, doğalgaz yüzde 40'lardan aşağı inmez. Kapasite faktörünün bu sene yüzde 50'ler civarına çıkacağını düşünüyorum” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ADANA 

Uzun: Doğalgazda akıllı karar vermeliyiz

 

Önceki ve Sonraki Haberler