1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldırım: Rusya ile zor günler geride kaldı

Yıldırım: Rusya ile zor günler geride kaldı

Enerji Günlüğü - Rusya ziyaretinde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile yaşanan zor günlerin artık geride kaldığını ve özellikle enerji alanında...

Yıldırım: Rusya ile zor günler geride kaldı

Enerji Günlüğü - Rusya ziyaretinde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile yaşanan zor günlerin artık geride kaldığını ve özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya'nın tam bir stratejik işbirliği içinde olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Başbakan Binali Yıldırım'ı kabul etti. Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen kabul, 1 saat 15 dakika sürdü. Başbakan Binali Yıldırım, ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, başbakanlık rezidansındaki heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakanlık Basın Müşavirliği'nin yaptığı açıklamaya göre, Yıldırım, "Ülkelerimiz arasında son 1 yılda zor günler geçirdik ama artık bugünler geride kaldı. Bundan sonra geleceğe odaklanmamız icap ediyor. İlişkileri kasım 2015'in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Bunun için gerekli adımları liderlerimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Başkanı Vladimir Putin ağustos ayı itibarıyla başlattılar. Bundan sonraki, hızlanarak hedeflerin yakalanmasıdır." ifadesini kullandı.

Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya'nın tam bir stratejik işbirliği içinde olduğunu belirten Yıldırım, "Gerek doğalgaz gerek nükleer enerji bakımından önemli projelerimiz var. Mavi Akım ve Batı Hattı'nın yanı sıra şimdi gündeme gelen Türk Akımı konusunda çok hızlı kararlar aldık. Aynı kararlar burada da alınıyor. Bunu da görmekten memnuniyet duyuyoruz. 

Nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu projesi, bizim stratejik bir proje olarak gördüğümüz alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projenin biraz daha hızlandırılarak en azından Türkiye'nin 100. kuruluş yıl dönümünden önce bir fazının hayata geçmesidir. Bu konuda da bütün bugüne kadar olan çalışmalar gözden geçirildi ve bundan sonra yapılacak izinler konusunda Enerji Bakanlığımız gereken tedbirleri alacaktır." dedi.

TÜRK AKIMI'NDA İŞLER HIZLI GİDİYOR

Yıldırım, Türk Akımı Projesi'ne ilişkin ise "Türk Akımı'na ilişkin biraz daha iyi konumdayız. Burada işler hızlı gidiyor. Kısa bir süre önce imzalanmasına rağmen anlaşma bizim tarafımızdan onaylandı. Şimdi Rusya'nın onay sürecinin önümüzdeki aylarda tamamlanacağını Sayın Başbakan ifade etti, bundan memnun olduk. Türk Akımı sadece iki ülkeyi ilgilendiren bir proje değil, aynı zamanda Avrupa'nın enerji ihtiyacına, enerji güvenliğine de önemli ölçüde büyük katkı sağlayacak. O yüzden de bölgesel bir proje olarak görüyoruz. Bu projenin hem Rusya hem de Türkiye'nin stratejik işbirliğini daha da çok ileriye götüreceğini, sağlamlaştıracağını düşünüyoruz. Tabii bunlar sadece iki proje, daha birçok konularımız var, onları da aynı zamanda takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler