1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Shell Eco-marathon TR ödülleri verildi

Shell Eco-marathon TR ödülleri verildi

Enerji Günlüğü - Shell Eco-marathon Türkiye’nin kazananları, ödüllerini aldı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, ödüllendirilen ekiplere Londra’daki yarışmalarda...

Shell Eco-marathon TR ödülleri verildi

Enerji Günlüğü - Shell Eco-marathon Türkiye’nin kazananları, ödüllerini aldı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, ödüllendirilen ekiplere Londra’daki yarışmalarda başarı diledi. 

Gençlerin enerji tasarruflu araçlar tasarlayıp üreterek katıldığı, Shell Eco-marathon bu yıl ikinci kez Türkiye’de düzenlendi. Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle gerçekleştirilen yarışmada dereceye giren takımlara ödülleri, Türkiye İnovasyon Haftası’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berak Albayrak, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından verildi.

7-9 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenen Shell Eco-marathon Türkiye’de gençler hidrojen, elektrik gibi geleceğin enerji kaynaklarıyla çalışan prototip otomobillerle yarıştılar. 

7 üniversite ve liseden 60 öğrencinin katılımıyla düzenlenen ödül töreninde, İstanbul Teknik Üniversitesi 1 litre benzinle 300 km gidebilen araçlarıyla “prototip benzinli araçlar” kategorisinde birincilik ödülünü aldı. Boğaziçi Üniversitesi 1 kW-saat elektrikle 315 km gidebilen elektrikli prototip araçları ile kategori birinciliğini elde ederken İstanbul Üniversitesi hidrojenle çalışan araçlarıyla hidrojen kategorisinin birincisi oldu. Şehir konsepti elektrikli araçlar kategorisinde ise ödülü Yeditepe Üniversitesi aldı. Ankara Keçiören’deki Kalaba Lisesi “Tasarım”, İstanbul Üniversitesi “İnovasyon”, Yıldız Teknik Üniversitesi “Emniyet” ve Anadolu Üniversitesi “Takım Ruhu” ödülünü aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, öğrencileri ortaya koydukları inovasyon başarısından dolayı tebrik ettiler ve Mayıs 2017’de Londra’da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek takımlara başarı dileklerini ilettiler.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, konuyla ilgili açıklamasında, “Yenilikçi fikirlerin enerji ve otomotiv sektöründeki değeri çok büyük. Bu nedenle Shell olarak inovasyon kavramına çok önem veriyoruz. Bu yıl ikinci kez Shell Eco-marathon etkinliğini TİM’in de desteğiyle Türkiye’ye taşıdık. Shell Eco-marathon Türkiye’de öğrencilerimizin gösterdiği başarı hepimizi gururlandırdı. Yarışmada dereceye giren okullara ödüllerinin İnovasyon Haftası’nda veriliyor olması da oldukça kıymetli ve anlamlı. Enerji tasarrufu alanında mühendislik ve tasarım yeteneklerini sergileyen ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak prototip otomobiller üreten gençlerimize, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile birlikte ödül vermekten gurur duydum” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuyla ilgili olarak “Türkiye olarak nüfusumuzun yüzde 16’sından fazlasını 15-24 yaş arası genç bireyler oluşturuyor. Yani neredeyse 13 milyon genç nüfusumuz var. Bu çok büyük bir oran. Ülke bazlı baktığımızda; 20 AB üyesi ülkenin her birinin nüfuslarından daha fazla bir rakam karşımızda. Bu demek oluyor ki, teknolojik üretkenliği yüksek ve dinamik bir nüfus, ülke ekonomimizin güçlenmesinde kritik öneme sahip. Gençlerimize buradan seslenmek istiyorum: Durmayın! Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma çerçevesinde teknolojik üretkenliği artırın” dedi.

Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasına katılarak başarı elde eden takımlar, 26-28 Mayıs 2017 tarihleri arasında Londra’da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa’da ülkemizi temsil edecekler. 29 ülkeden yaklaşık 3000 öğrencinin katılacağı bu yarışmada, Türkiye’den öğrenciler mühendislik, tasarım ve inovasyon alanındaki başarılarını sergileyerek Avrupa’nın en başarılı takımları arasına girmeyi hedefleyecekler.

Önceki ve Sonraki Haberler