1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. Trump'ın kabinesi atmosferi daha da ısıtacak
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Trump'ın kabinesi atmosferi daha da ısıtacak

HALUK DİRESKENELİ 

Donald Trump Askeri Lisede okumuş. Sonra sivil hayatta üniversiteye devam etmiş. Savaş tecrübesi yok, siyaset tecrübesi yok. İşbitirici bir iş adamı olarak yaşamış. Çok para kazanmış. Sonuç odaklı çalışmaya alışık. Etrafına yeni emekli generalleri topluyor. Şimdiden üç önemli yerin adayları belirlendi. Savunma bakanı "Deli Köpek" James Mattis, İç Güvenlikten sorumlu bakan John Kelly, Milli Güvenlik Danışmanı Michael Flynn. Hepsinin Irak, Körfez, Afganistan savaşı tecrübeleri var. Generallerin bize karşı değerlendirmeleri olumlu değil, açıklamaları çok mesafeli.

Dışişleri için çok sayıda aday ile görüştü sonunda Exxon CEO'su "Rex Tillerson" üstünde karar kıldı. 1952 doğumlu "Rex Tillerson" Texas üniversitesi inşaat bölümü mezunu. Hayatı Exxon şirketinde geçmiş. Putin ile son 20-yıldır danışıyor, Rusya'dan dostluk madalyası almış. Kuzey Irak'ta, Yemen'de ve Sibirya'da çalışmış. Bu bölgeleri iyi biliyor. Texas evinin yakınındaki KayaçGazı üretim tesislerine dava açmış, Kayaçgazına karşı değil, ama tesislerin evinin yakınında olmasına karşı, "arka bahçemde olmaz" (not in my backyard) diyor.

Cumhuriyetçi parti, "Donald Trump" ile arasına seçim öncesi mesafe koydu. Yani "Donald Trump" öksüz, sahipsiz. Arkasında parti desteği yok. En güvendiği eski Dışişleri bakanı Henry Kissinger ve onun yakın arkadaşları. Şu anda Senato ve Temsilciler meclisinde Cumhuriyetçi parti çoğunlukta. Yani Donald Trump, partisi ile iyi geçinmezse, "Richard Nixon" gibi başkanlıktan uzaklaşmak zorunda kalabilir, "impeachment" uygulamasına uğrayabilir.

Alman Şansölye Angela Merkel, seçim sonrası kutlamak için telefonla donald trump'a ulaşmaya çalışıyor. Olmuyor, Henry Kissinger'e soruyor, o da "Trump'un damadını ara" diyor, Damat bağlantıyı kuruyor.

Yabancı ülkelerin başkanları kutlamak için Donald Trump'ı arıyorlar, konuşmanın sonunda Donald Trump, "Benim sizin ülkenizdeki inşaatın imar izni çıktı mı?" diye soruyor, tabi olmuyor.

Başkanlığa başladıktan sonra işadamı kimliğinden ayrılması lazım. İşlerini çocuklarına veya bir kayyuma aktarması lazım. Seyahatlerini kendi uçağı ile yapıyor, kendisini korumakla görevli gizli servis elemanları da mecburen bu uçağa biniyorlar, onlara "Business Class" bilet kesiliyor.

Eşi Mellanie Trump, 10 yaşındaki çocuğu Barron'un eğitimi için NewYork Trump Tower evinde kalacağını açıkladı. Barron için "autistic" fısıltıları var. Çocuk etrafındaki olaylara sessiz, mesafeli, tepki vermiyor. WhiteHouse (beyaz ev) içinde yaşayan yanlız bir başkan nasıl olacak? Diğer çocuklar 2 oğlan, 2-kız çok iyi eğitim almışlar, damatlar da işhayatından gelmişler. Bağlantılar çok iyi.

Henüz enerji bakanlığına bir atama olmadı. Ancak düşünülen isimlerin hepsi "küresel ısınma" karşıtı kişiler. Son olarak Donald Trump danışmanları enerji bakanlığından, bakanlıkta küresel ısınma konusunda çalışan, konferanslara katılan, makale yazan elemanlarının listesini istedi. Bunların hepsi kesin işten ayrılacak.

Aslında seçim sonrası eski başkanın seçtiği hemen hemen tüm kamu görevlileri istifalarını verirler, tüm kadrolara yeni isimler atanır. Enerji bakanlığı tümden değişecek. Kömür ve diğer fosil yakıt, kayaç gazı kullanımı artacak, küresel ısınma artacak, ortam sıcaklığı artacak, buzullar eriyecek, deniz kıyıları, Hollanda, BanglaDesh, Venedik, sular altında kalacak.

Çin mallarına %35 gümrük vergisi geliyor. Ucuz Çin mallarına mesafe konacak.

Meksika ile araya sınır duvarı yapılıyor, sayıları 3-4 milyon tahmim edilen kaçak göçmenler ülkelerine iade ediliyor. ABD vatandaşı Müslümanlar, Latino, Siyahlar üstüne ciddi baskılar başlayacak. Bunun örneklerini yolda, metroda, işyerinde hissetmeye başladılar.

Suriye'de Rusya desteği ile hükümet güçleri Halep şehrine hakim oldular, ISIS temizliği başladı 3-4 ay sonra bu iş biter. Kaçan ISIS savaşçıları en kolay bizim sınırdan geçip gelecekler. Halep'te yaşayan son yerli Sünni Arab Suriyeliler yollara düştü. Şehirde kalanlar ISIS muamelesine uğrayacak. Halep artık düştü. Arkasından başlayacak doğu ve Kuzey Doğu harekatı nasıl olur bilemiyoruz. Suriye'nin kuzey doğusu Suriye Kürtlerinin elinde. Kontrol bölgelerini çölde Fırat yatağına kadar genişletebilirler. Kuzey Irak Kürt bölgesi ABD desteğine sahip, sanki ABD piyadeleri imiş gibi hareket ediyorlar. Israel'den ses çıkmıyor, çünkü en rahat dönemlerini yaşıyorlar. Bizdeki 3-milyon Suriyeli artık kalıcı.

Donald Trump, 20 Ocak 2017 günü yemin ederek başkanlık görevini teslim aldıktan sonra bölgemizde çok değişik gelişmeler olacak. Geçiş dönemi için şimdiden öngörü yapmak çok zor, ama pek kolay bir dönem olmayacağı kesin.

Haluk DİRESKENELİ - Enerji Günlüğü / Prinkipo 

Önceki ve Sonraki Yazılar