1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin kirletici atıklara vergi koydu

Çin kirletici atıklara vergi koydu

Enerji Günlüğü - Çin, hava kirliliğinin ülkenin özellikle bazı bölgelerinde nefes almayı neredeyse imkansız hale getirmesi üzerine, hava, su, toprak...

Çin kirletici atıklara vergi koydu

Enerji Günlüğü - Çin, hava kirliliğinin ülkenin özellikle bazı bölgelerinde nefes almayı neredeyse imkansız hale getirmesi üzerine, hava, su, toprak kirleten endüstriyel faaliyetler üzerinden vergi alınmasını kararlaştırdı. 

Çin Parlamentosu’nun geçtiğimiz hafta sonu kabul ettiği yasaya göre havayı, suyu ve/veya toprağı kirletenler bundan böyle vergi ödeyecek. Düzenleme söz konusu kirletici faliyetlerde bulunanları verdikleri maddi zararı gidermek için fon oluşturmaya zorlayacak. Bu sayede düzenlemenin kirletici faaliyetlere karşı caydırıcı bir etkisi olması hedefleniyor. 

YETERSİZ AMA ÖNEMLİ ADIM 

Ancak Çin Parlamentosu’nun getirdiği yeni kirletici faaliyet vergisi, küresel ısınmanın birincil nedeni kabul edilen karbondioksiti ve nükleer atıkları kapsamıyor. Bu yüzden yetersiz bulunsa da, söz konusu düzenleme çok önemli bir adım olarak kabul ediliyor. 

KÖMÜR SANTRALLERİ VE SANAYİ ETKİLENECEK

Yeni uygulama, Ocak 2018'den itibaren yürürlüğe girecek. Yasanın getirdiği vergiden etkilenecek olan ağır sanayi, kömür madenleri, termik santral gibi sektörlerde yeni bir maliyet unsuru ortaya çıkmış olacak. 

NEFES ALAMAYINCA YASA ÖNE ÇEKİLDİ

Çin Halk Cumhuriyeti’nde Mart 2014'te Başbakan Li Keqiang'ın hava kirliliğine savaş ilan etmesinden sonra bu konuda alınan önlemler sıkılaştırılmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde, özellikle ülkenin kuzeyinde yaşanan ve halkın nefes almakta zorlanmasına yol açan yoğun hava kirliliğinin, aslında epeydir gündemde bulunan söz konusu vergilendirmeyi öne çektiği belirtiliyor.

ÇİN'DEN HAVA KİRLİLİĞİNE VERGİLİ ÖNLEM

Önceki ve Sonraki Haberler