1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yatırım cazibesi azaldı

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yatırım cazibesi azaldı

Enerji Günlüğü - Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak için cazip ülkeler listesinde bu sene 21.sıraya düştü.Uluslararası danışmanlık ve...

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yatırım cazibesi azaldı

Enerji Günlüğü - Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak için cazip ülkeler listesinde bu sene 21.sıraya düştü.

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Ernest&Young'nin yayınladığı 48.Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi'ne (RECAI) göre Türkiye geriledi.  40 ülkenin yenilenebilir enerji yatırımları bakımından sıralandığı endekste Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak için cazip ülkeler listesinde bu sene 21.sıraya düştü. Mayıs ayındaki endekse göre Türkiye 19. sırada idi. Türkiye'nin bu sırasını Mısır kaptı.

Endekste bu gerilemenin gerekçesi Türkiye'nin sübvansiyon ve düşük çevresel düzenlemeler uygulanacak yeni kömür santrali yatırımları planlaması ile Temmuz ayında gerçekleşen başarısız darbe girişimi ve Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesi olarak belirtildi.

YENİLENEBİLİR YATIRIMLARIN EN ÇEKİCİ OLDUĞU İLK ÜÇ ÜLKE

Yenilenebilir enerji yatırımlarının en çekici olduğu ilk 3 ülke sırasıyla ABD, Çin ve Hindistan oldu. 

Fransa, Belçika, İsveç, İrlanda, Norveç ve Finlandiya gibi gelişmiş ülkeler yükseliş gösterirken, Birleşik Krallık geriledi. Fransa, önümüzdeki üç yıllık dönemde 3 GW’lik yeni güneş enerjisi kapasitesi oluşturmaya yönelik planı ile bir basamak yükselerek 7. sıraya yükseldi. Ayrıca ülkede güneş paneli üretimini gerçekleştirecek bir fabrikanın inşası da devam ediyor. 

Endekste Belçika 18, İsveç 20, İrlanda 30, Norveç 32 ve Finlandiya 35. sıraya yükselirken, ABD 1, Çin 2, Hindistan 3, Şili 4 ve Almanya ise 5. sıradaki yerlerini koruyor. Norveç ile Almanya arasında inşa edilecek 2,3 milyar dolarlık deniz altı tünel ile ilgili çalışmalar, iki ülke arasında yeni bir hidro-rüzgâr tesisi kurulması fırsatı sunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler