1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Alaşehir Belediyesi'nden 19,4 mW'lık JES

Alaşehir Belediyesi'nden 19,4 mW'lık JES

Enerji Günlüğü - Akça Enerji Üretim Otoprodüktör Grubu AŞ ile Alaşehir Belediyesi arasında Alaşehir Baklacı Jeotermal Enerji Santrali...

Alaşehir Belediyesi'nden 19,4 mW'lık JES

Enerji Günlüğü - Akça Enerji Üretim Otoprodüktör Grubu AŞ ile Alaşehir Belediyesi arasında Alaşehir Baklacı Jeotermal Enerji Santrali için sözleşme imzalandı. Yatırımı planlanan santralin toplam kurulu gücü 19,4 mW olacak.

Menderes Tekstil Sanayi Ve Ticaret AŞ, bağlı ortaklığı olan Akça Enerji Üretim Otoprodüktör Grubu AŞ’nin Alaşehir Belediyesi ile bir Jeotermal enerji santrali sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Kamu-özel sektör ortaklığının bir örneği olan projenin yaklaşık 5 yıldır sürmekte olan kuyu açma, saha etüt çalışmaları ve yatırım öncesi resmi izinlerin alınması süreci tamamlandı. İmzalanan sözleşme kapsamında, Akça Enerji tarafından yatırımı planlanan 19,4 MW kurulu güçteki Alaşehir Baklacı Jeotermal Enerji Santrali’nin 2017 yılının son çeyreğinde işletmeye geçmesi planlanıyor.

YERLİ EKİPMAN

Yapılan açıklamada, toplam yatırım bedeli 50 milyon Dolar olan Baklacı Jeotermal Enerji Santrali’nin yatırımında yeni aşamalara geçildiği belirtildi. Bu kapsamda Amerika merkezli Ormat firması ile 16 Aralık Cuma günü türbin tedarik sözleşmesi imzalandığı açıklandı. Sözleşmeye göre, santralin türbin ve bazı ek donanımları Ormat firmasının Torbalı/İzmir'de bulunan imalat tesislerinde yerli olarak üretilecek. Projeye ilişkin olarak elektrik satışında yerli ekipman kullanılması nedeniyle ek katkı payı teşvik mekanizmasından da faydalanılacak.

3 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİLECEK

Menderes Tekstil’in açıklamasına göre, Alaşehir Belediyesi Baklacı Jeotermal Enerji Santrali’nin işletmeye alınması sonrasında her yıl yaklaşık 3 milyon dolar gelir elde edecek. Sağlanacak gelirin ise Alaşehir halkının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla en faydalı şekilde değerlendirileceği kaydedildi.

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Akça Enerji’nin geçen yıl, Sarayköy/ Denizli'de tamamladığı Tosunlar 1 Jeotermal Enerji santralinde yerli kaynaklardan elektrik üreterek işletme faaliyetine devam ettiği de aktarıldı. Akça Enerji'nin ikinci jeotermal santral yatırımı olan Baklacı JES projesinin en gelişmiş teknoloji ile tamamlanması ve işletmeye alınması sonrasında da Sarayköy/Denizli ve Alaşehir/Manisa'da yeni santral yatırımlarının devam edeceği açıklandı.

Menderes Tekstil Sanayi Ve Ticaret AŞ'ye bağlı söz konusu ortaklığın, yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiği elektriğin satışında ABD Doları bazında sabit fiyat garantisi veren YEK destekleme mekanizmasından (YEKDEM) faydalanmaya devam ettiği belirtildi. Şirket, yatırımlarda yerli ekipman ve yerli aksam kullanılmasından dolayı verilen ek katkıdan da faydalanıyor.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler