1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hava sertleşiyor, elektrik kesintileri kapıda!

Hava sertleşiyor, elektrik kesintileri kapıda!

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Türkiye’de aşırı soğukların etkisiyle doğalgaz tüketiminin artması, buna bağlı olarak yaygın elektrik kesintileri...

Hava sertleşiyor, elektrik kesintileri kapıda!

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Türkiye’de aşırı soğukların etkisiyle doğalgaz tüketiminin artması, buna bağlı olarak yaygın elektrik kesintileri bekleniyor. 

Türkiye’de ağır kış şartlarının enerji piyasaları üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kar yağışının artması, hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor. Bu durumun ısınma amaçlı doğalgaz ve elektrik talebini artırması kaçınılmaz olarak görülüyor. 

SANTRALLERİN GAZI KISILDI 

Beklentiler, Türkiye’nin doğalgaz iletim operatörü BOTAŞ’ın önlem mahiyetinde kararlar almasını beraberinde getirdi. BOTAŞ, bu kapsamda özel sektör doğalgaz santrallerine, bugünden (6 Ocak Cuma) itibaren daha az yakıt vereceğini bildirdi. BOTAŞ, konutlara verilen doğalgaz miktarının ve şebekedeki gaz basıncının düşmemesi amacıyla söz konusu tesislere verilecek doğalgazı yarıya düşürecek. 

ELEKTRİK KESİNTİSİ GELİYOR 

Doğalgaz santrallerine verilen gazın kısılmasıyla, İstanbul ve çevresi başta olmak üzere yurdun çeşitli kesimlerinde elektrik kesintileri kaçınılmaz görünüyor. Kesintilerin yaygınlığı ve süreleri ise şebeke dengesine ve hava sıcaklıklarında yaşanacak dalgalanmaların durumuna bağlı olarak şekillenecek. Enerji Günlüğü yazarı Serkan Adalıoğlu, Pazartesi gününden itibaren İstanbul’da okulları tatil ettirebilecek sertlikte yağışlar ve sıcaklıklarda ciddi düşüşler beklediğini ifade etti. Adalıoğlu’na göre, bunun etkisiyle elektrik kesintileri yaşanması bekleniyor.  

YILBAŞI ÖNCESİ DE KISILMIŞTI

Doğalgaz yetersizliği kaynaklı elektrik kesintileri, geçtiğimiz Aralık ayının ikinci yarısında da yaşanmıştı. 15 Aralık itibariyle özel sektör gaz santrallerinin yakıtı yüzde 50 oranında azaltılmıştı. Konutlardaki gaz talebi daha da yükselince santrallere verilen gaz yüzde 10 seviyesine düşürülmüştü. Yüzde 10’luk gaz veriliyor gözükse de bu oran fiiliyatta santrallerin çalışmaması anlamına geliyordu. 

SANAYİNİN DE GAZI KISILIYOR 

Konutlardaki gaz talep artışının yol açtığı elektrik santrallerinin gazını yarıya düşürme uygulamasının devam etmesi bir yana kısıntının daha da artmasından endişe ediliyor. Böylesi bir durumda, önce özel sektör gaz santrallerine verilen gaz tamamen kısılacak, bu da yetmezse yoğun enerji tüketen sanayi kuruluşlarının da gazı ve elektriği kesintiye uğrayacak. 

5 GÜN ÜST ÜSTE 5 DERECENİN ALTINDA KALIRSA 

Türkiye'ye günlük doğalgaz girişi kapasitesi olağan şartlarda 180-190 milyon metreküp seviyesinde. Ancak aşırı soğuklar konutlarda tüketim talebini zirveye taşıyınca sanayi dahil arz ihtiyacı 230-240 milyon metreküpe kadar yükselebiliyor. Bu talebi karşılamak için Gazprom'un da kabul etmesi halinde Rusya'dan gelen Mavi Akım üzerinden alınan gazın yüzde 10-15'e kadar artırılması sağlanabiliyor. Marmara Ereğlisi'ndeki LNG terminalinden de şebekeye gaz basılarak pik talep olabildiğince az kısıntıyla atlatılmaya çalışılıyor. Hava sıcaklıklarının 5 gün üst üste 5 santigrat derece ve altında seyretmesi halinde Türkiye'deki gaz iletim şebekesindeki basınç çok düşüyor ve doğalgaz arzı, talebi karşılayamaz hale geliyor. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler