1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fiyat oynak, bağımsız elektrik tedarikçisi zorda

Fiyat oynak, bağımsız elektrik tedarikçisi zorda

Enerji Günlüğü - BİSEN Enerji Genel Müdürü Mesut Alpaslan, elektrik fiyatlarındaki aşırı dalgalanmaların perakende elektrik şirketlerini zor durumda...

Fiyat oynak, bağımsız elektrik tedarikçisi zorda

Enerji Günlüğü - BİSEN Enerji Genel Müdürü Mesut Alpaslan, elektrik fiyatlarındaki aşırı dalgalanmaların perakende elektrik şirketlerini zor durumda bıraktığını söyledi. 

BİSEN Enerji Genel Müdürü Mesut Alpaslan, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada elektrik piyasasında kesintilerle ortaya çıkan gelişmelerin perakende şirketlerini de zor durumda bıraktığını söyledi. Aboneleri ile yıllık fiyat sözleşmesi yapan bu firmalar, fiyat artışlarını faturalara yansıtamadı. Alpaslan, bağımsız perakende elektrik şirketlerinin, aynı hissedarlara ait olmasına rağmen 21 dağıtıcı şirketle farklı tüzel kişiliğe sahip görevli tedarikçilerin dışında faaliyet gösterdiğini hatırlattı. 

İNDİRİM KOZU DA BİR YERE KADAR 

Bağımsız tedarikçilerin abone sayılarını artırmak için genellikle serbest olmayan tüketicilere uygulanan sabit tarifeler üzerinden indirim kozunu kullandıklarını hatırlatan Mesut Alpaslan, “Ancak arz sıkıntısı nedeniyle fiyatlar yukarı gittiğinde bunu abonelerine yansıtamıyorlar çünkü sözleşmeleri yıllık yapılıyor” dedi. 

PİYASADAKİ ARTIŞI SİNEYE ÇEKİYORLAR

Mesut Alpaslan son günlerde yaşanan fiyat dalgalanmalarını ve bunun bağımsız perakende şirketler üzerindeki etkilerini şöyle dile getirdi: 

“Gaz sorunu olduğunda arz talep dengesi bozuluyor. Fiyatlar yukarı giderse bunu asla tüketiciye yansıtamayız. Yüzde 10-12 indirimli sözleşmemiz var yıllık. Örneğin EPDK fiyatı 0.2196 açıkladığında biz bunun yüzde 10 altında satıyoruz taahhüdümüz gereği. Ya da sabit indirimli rakamda anlaşıyoruz. Örnek 197 kuruşta anlaşıyoruz. Şu anda fiyatlar YEKDEM dahil 200-205 civarında ama biz 197’ye satmaya devam ediyoruz. Dayanıyoruz. İki ay sonra durum düzelir diye bakıyoruz.”

SABİT MALİYET İÇİN TEMİNAT ŞARTI  

Bağımsız perakende elektrik şirketlerinin, elektrik üreticileriyle sabit fiyattan elektrik almak üzere anlaşma imzalamaya çalıştıklarını anlatan Mesut Alpaslan, ancak uzun vadeli sözleşmeler için yüksek teminatlar gerektiği için bunu her zaman yapamadıklarını vurguladı. Alpaslan, “Alırken fiyatı sabitleyebiliriz. Temmuzun elektriğini bugünden alabilirim. Ama teminatlar vermem lazım. Ya da nakit, peşin vermem lazım. Bu da finansman yükü getiriyor. Nakitin gücü geçerli. Sermayen kuvvetliyse bu dalgalanmalardan daha ez etkilenirsin, değilse böyle” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler