1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. 2016'da enerji sektöründe işlem sayısı azaldı

2016'da enerji sektöründe işlem sayısı azaldı

Enerji Günlüğü – 2016 yılında petrol, doğalgaz ve elektrik piyasalarında işlem sayısı yüzde 32 oranında gerileyerek 30'da kaldı.Denetim, danışmanlık...

2016'da enerji sektöründe işlem sayısı azaldı

Enerji Günlüğü – 2016 yılında petrol, doğalgaz ve elektrik piyasalarında işlem sayısı yüzde 32 oranında gerileyerek 30'da kaldı.

Denetim, danışmanlık ve vergi hizmetleri şirketi PwC Türkiye’nin her yıl çıkardığı “Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporuna göre, 2013’ten bu yana toplam işlem değeri ve sayısında yaşanan düşüş 2016’da devam etti. İşlem sayısı önceki seneye göre %32 oranında gerileyerek 30’da kalırken, yaratılan toplam değer de %59 düşüşle 2 milyar dolarda kaldı.

Petrol ve gaz sektöründe 2016’da, toplam 202 milyon dolar değerinde yalnızca altı adet birleşme ve satın alma gerçekleşti. Bu değerin 159 milyon doları devlet akaryakıt şirketi TP Petrol’ün özelleştirilmesinden sağlandı.

ALTYAPI SEKTÖRÜ TOPARLANDI

Rapora göre, geçen yıl bir istisna yaratarak petrol ve gaz sektörünün gerisinde kalan altyapı sektörü, 2016’da tekrar toparlanarak toplam işlem sayısının %80’inin ve toplam değerin %90’ ının yaratıldığı segment oldu.

Altyapı segmentindeki işlem sayısı ve değeri, 2016’da bir önceki seneye oranla sırasıyla %31 ve %42 gerileyerek 24 işlem ve 1,8 milyar dolarda kaldı. Bu durumun iki ana sebebi, özelleştirmelerde büyük ölçekli birleşme ve satın almaların olmaması ile makroekonomik ve piyasa kaynaklı belirsizlikler olarak sıralandı.

YABANCILARIN İLGİSİ OLDUKÇA SINIRLI

Yabancı yatırımcıların Türkiye enerji piyasasına ilgisi oldukça sınırlı kaldı ve dahil oldukları birleşme ve satın almaların toplam değerinin oranı sadece %7’ye ulaşabildi. Bu oran 2015 yılında %45 seviyesindeydi.

İYİLEŞME İÇİN GÜVEN ŞART

Birleşme ve satın alma işlemlerindeki toparlanmanın, piyasadaki karar alıcı ve düzenleyici kurumların reformlar konusundaki kararlılığına ve Türkiye ekonomisine olan güvenin tekrar tesis edilmesine bağlı olacağını söyleyen PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, “2017 yılında birleşme ve satın alma ortamındaki iyileşmesinde, karar alıcı ve düzenleyici kurumların atacağı adımlara ek olarak, Türkiye ekonomisine olan güvenin tekrar yerine gelmesi de çok önemli bir rol oynayacaktır. Şu anda tahmin yürütmek zor olsa da, sırada bekleyen elektrik üretim santrali özelleştirmelerinin tamamlanması ve özel sektörde OMV Petrol Ofisi, Osmangazi Elektrik Dağıtım ve Statkraft’ın Çetin Hidroelektrik santralin gibi muhtemel satış işlemleri, 2017 yılındaki birleşme ve satın alma rakamlarında önemli unsurlar olarak karşımıza çıkacaktır.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler