1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. EPDK'dan yerli kömür ve iletim tarifesi açıklaması

EPDK'dan yerli kömür ve iletim tarifesi açıklaması

Enerji Günlüğü - EPDK, yerli kömüre fahiş tarifeler uygulayarak ithal kaynakların önünün açtığı ve elektrik iletim tarifelerinin adil olmadığı...

EPDK'dan yerli kömür ve iletim tarifesi açıklaması

Enerji Günlüğü - EPDK, yerli kömüre fahiş tarifeler uygulayarak ithal kaynakların önünün açtığı ve elektrik iletim tarifelerinin adil olmadığı yönünde yapılan haberleri yalanladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, medyada yer alan fizibilite çalışmalarında yer almayan bedellerin sonradan ihdas edilerek fizibilitelerin bozulduğu, yerli kömüre fahiş tarifeler uygulanarak ithal kaynakların önünün açıldığı ve EPDK uygulamalarının Enerji Bakanlığının yerli kömüre destek politikalarıyla çeliştiği şeklindeki haberleri yalanlayan bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, TEİAŞ’ın üreticilere ve tüketicilere uyguladığı iletim sistem kullanım bedelinin 2001 yılında çıkan Elektrik Piyasası Kanununu ile birlikte TEAİŞ’ın önerisi doğrultusunda EPDK tarafından belirlenmeye başlandığı belirtilerek, "İkinci olarak belirtilmesi gereken husus, EPDK sektöre yönelik aldığı tüm kararlarda hem Bakanlığımızın hem diğer kamu kurumlarının hem de özel sektör katılımcılarının görüşlerini almakta, tüm görüşleri değerlendirerek karar vermektedir. İletim tarifeleriyle ilgili de aynı durum geçerli olup, tüm paydaşlardan görüş alınmıştır. Kaldı ki, paydaşlarca sunulan tüm görüş ve değerlendirmeler dikkate alınarak oluşturulan iletim tarifelerini, Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan ve Bakanlık politikalarını dikkate alarak çalışmalarını yürüten TEİAŞ sunmuş ve Kurumumuz onaylamıştır. " denildi.

Bütün fizibilite çalışmalarında üretim santrallerinin ödemesi muhtemel sistem kullanım bedelinin yer aldığı kaydedilerek, dolayısıyla hiçbir fizibilite raporunda santralin ödemesi muhtemel sistem kullanım bedelinin yer almadığı ifadesinin tamamen yalan olduğu ifade edildi. 

İLETİM TARİFELERİ ADİL

Mevcut iletim tarifelerinin çok üretim yaparak iletim sistemini daha yoğun kullananın daha fazla iletim bedeli ödemesi şeklinde adil bir şekilde olduğu belirtilen açıklamada, "Mevcut tarife modeli adil bir yaklaşımla oluşturulmuş olup değişken nitelik arz eden maliyetler üretilen enerjiye sabit maliyetler ise kurulu güce bağlı alınmaktadır. Adaletli bir yapıyla kim sistemi daha çok kullanıyorsa, yani sistemde daha çok maliyet oluşturuyorsa ona daha fazla iletim bedeli yansıtılmaktadır. 

EPDK;  düzenleme ve denetleme faaliyetlerinde ‘adalet’ olgusundan asla taviz vermemiştir. Vermesi de beklenmemelidir." denildi.

YERLİ KÖMÜRÜ DESTEKLİYORUZ

Yerli kömürün EPDK tarafından desteklenmediği haberlerine de değinilen açıklamada, EPDK olarak yerli kömüre dayalı elektrik üretimini arttırmaya ve yenilenebilir enerji kaynak alanlarının geliştirilmesine yönelik düzenlemeleri hayata geçirdikleri hatırlatılarak, bu düzenlemelerin en önemlisinin de bu kaynaklar için alınan teminatlar ile ilgili olduğu kaydedildi. Bu düzenlemenin yansıması da "Örneğin 500 MW kurulu gücünde yerli kömüre dayalı bir üretim lisansı başvurusunda daha önce 18.300.000 TL Kuruma teminat olarak sunulması gerekirken yaptığımız değişiklik ile Kurumumuza sunulması gereken teminat tutarı 7.500.000 TL’ye düşecektir.Bu karar ile yerli kömüre dayalı üretim lisansı başvurusunda Kurumumuza sunulması gereken teminat tutarı için yapılacak masraf %59 oranında azaltılmıştır." olarak belirtildi.

Yerli kömüre dayalı santrallerin lisanslandırma ve inşaat süreçlerini kolaylaştırmak için kamulaştırmanın zamanlaması, gerekli belgelerin sunulma zamanlaması gibi konularda da pozitif ayrımcılık getiren bir diğer düzenleme yaptıkları da kaydedildi. 

Açıklamada, "Özetle EPDK olarak yerli ve yenilenebilir kaynakların ülkemize kazandırılması için üzerimize düşen sorumluluğu dün olduğu gibi bugün ve yarın da yerine getirmeye devam edeceğiz. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun yetki ve sorumlulukları kanunlar ile belirlenmiştir ve Kurumumuz tüketici odaklı vizyonu ile 15 yıldır enerji sektörümüzün geleceği için çalışmaktadır. Kaynağı kim olursa olsun menfaat odaklı algı operasyonları;  başta Bakanlığımız olmak üzere hiçbir kurumumuz ile, ülkemize hizmet için çalışan sektör temsilcilerimizle ve aziz milletimizle aramıza nifak sokamayacaktır." denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler