1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye ile Venezuela arasında enerji işbirliği

Türkiye ile Venezuela arasında enerji işbirliği

Enerji Günlüğü - Türkiye Cumhuriyeti ve Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti arasında enerji alanında işbirliğine yönelik tamamlayıcı anlaşma imzalandı.Türkiye...

Türkiye ile Venezuela arasında enerji işbirliği

Enerji Günlüğü - Türkiye Cumhuriyeti ve Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti arasında enerji alanında işbirliğine yönelik tamamlayıcı anlaşma imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Petrol ve Madencilik Bakanlığı Arasında enerji işbirliğini sağlamak amacıyla yapılan tamamlayıcı anlaşma, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Karar bugünkü Resmi Gazete’de yer aldı.

Anlaşma ile iki ülke arasında enerjinin çeşitli dallarında işbirliği sağlanarak petrol, gaz, petrokimya ve elektrik sektörlerinin geliştirilmesi, iyileştirilmesi amaçlanıyor.

Anlaşmaya göre, Turkish Petroleum International Company’nin (TPIC) Venezuela'daki rafineriden sağlanacak petrokoku rekabetçi bir fiyatla satışı karşılığında Venezuela'daki mevcut liman ve taşıma sistemi iyileştirilecek. Petrokok projesinin finansmanı rafineri alanında birikmiş ve birikecek Petrokokun satış gelirinden sağlanacak. Venezuela devlet petrol ve doğalgaz şirketi (PDVSA) Petrokok projesine yatırım süresi boyunca ve sonrasında gerekli finansal garantileri de sağlayacak.

Ortak enerji stratejileri doğrultusunda iki ülke Türkiye'de, Akdeniz havzasına yönelik petrol depolama tesislerinin kurulması için fizibilite çalışmalarına başlama kararı aldı.

THY UÇAKLARINA EKONOMİK YAKIT

Anlaşma’da Venezuela havalimanlarını kullanan Türk Hava Yolları (THY) filosuna ait uçaklara, ekonomik ve rekabetçi şartlarda jet yakıtı ikmal edilmesi kararlaştırıldı. Taraflar THY’nin yıllık ihtiyacı olan jet yakıtının, PDVSA tarafından ilgili taraflarca yapılacak ilgili anlaşmalara uygun olarak, ekonomik ve rekabetçi şartlarda, TPIC aracılığıyla temin edilmesi konusunda anlaştı.

Söz konusu anlaşma ile ayrıca Venezuela'nın inşaat, altyapı, ilaç, yiyecek ve benzeri ihtiyaçlarının Türkiye tarafından temin edilmesi için bir barter mekanizması oluşturulacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler