1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Türk şirketlere dava hazırlığında

Gazprom Türk şirketlere dava hazırlığında

Enerji Günlüğü - Gazprom, 2017 gaz satış fiyatını yüksek bularak kabul etmeyen Türk özel şirketleri aleyhinde Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde dava...

Gazprom Türk şirketlere dava hazırlığında

Enerji Günlüğü - Gazprom, 2017 gaz satış fiyatını yüksek bularak kabul etmeyen Türk özel şirketleri aleyhinde Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde dava açmaya hazırlanıyor.

Rus medyasında Cuma günü yer alan haberlere göre, Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom'un bağlı ortaklığı Gazprom Export, 2017 gaz satış fiyatını yüksek bularak kabul etmeyen tüm alıcı Türk özel şirketleri aleyhinde Stockholm’deki Tahkim Mahkemesi’nde dava açmak için belge hazırlıklarını tamamladı.

Haberlere göre, dava edilecek şirketler arasından Akfel Gas, Enerco Enerji, Avrasya gaz, Bosphorus gaz, Shell, Batı Hattı ve Kibar Enerji şirketleri bulunuyor. Bu şirketler yılda yaklaşık 10 milyar metreküp gaz alıp Türkiye’de satıyor. 

Asıl büyük alıcı olan Botaş ile ise şimdilik bu boyutta bir sorun yaşanmıyor. BOTAŞ Gazprom'dan yılda 17 milyar metreküp gaz alıyor.

Gazprom ile özel gaz ithalatçısı şirketler arasındaki fiyat anlaşmazlığı geçen yıl Gazprom Export'un gaz akışını azaltması ve yüzde 10.25 oranındaki indirimi iptal etmesiyle başladı. Ayrıca, geçen Aralık ayında Gazprom'un da kısmen ortak olduğu Akfel Holnding'e kayyum atanmasıyla da anlaşmazlık daha da tırmandı.

Önceki ve Sonraki Haberler