1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zorlu’nun İsrail’deki tahkim davası sürüyor

Zorlu’nun İsrail’deki tahkim davası sürüyor

Enerji Günlüğü - Zorlu Holding’in İsrail’deki enerji iştirakleri aleyhine yüklenici firma tarafından açılan tahkim davasının müzakere sürecinde...

Zorlu’nun İsrail’deki tahkim davası sürüyor

Enerji Günlüğü - Zorlu Holding’in İsrail’deki enerji iştirakleri aleyhine yüklenici firma tarafından açılan tahkim davasının müzakere sürecinde uzlaşma sağlanamadı. Zorlu’nun açtığı karşı dava da sürüyor. 

Zorlu Enerji, İsrail’deki Zorlu Grubu iştirakleri ASE ve RNE ile anahtar teslim proje ve mühendislik firması MW İsrail arasında imzalanan sözleşmeye ilişkin anlaşmazlıklar konusunda yeni bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, MW İsrail tarafından Zorlu ve ortaklarına açılan davada müzakere süreci olumsuz sonuçlanırken, MW İsrail Ltd. (MW) aleyhine açılan karşı davada MW tarafından sunulan savunma dilekçesine karşı cevap dilekçesi de 15 Ocak 2017 tarihinde mahkemeye sunuldu. 

DAVALARIN GEÇMİŞİ: NE OLMUŞTU? 

MW İsrail firması, Zorlu Grubu iştirakleri RNE ve ASE şirketleri arasında 7 Ağustos 2012 tarihinde imzalanan mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlık nedeniyle tahkim davası açmıştı. Bu çerçevede MW İsrail, RNE ve ASE şirketlerinden faiz hariç olmak üzere toplam 320 milyon 34 bin 592 İsrail Şekeli tutarında (84 milyon dolar) tazminat talep etmişti. MW İsrail Ltd, davanın tarafları olarak Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ ile Şirketin hakim ortaklığı Zorlu Holding AŞ, yüzde 42,15 oranındaki iştiraki Ezotech Electric Ltd., Ezotech'in yüzde 100 bağlı ortaklıkları Ashdod Energy Ltd. (ASE) ve Ramat Negev Energy Ltd. (RNE) ile, Ezotech'in yüzde 57,85 payla diğer ortağı olan Edeltech Ltd. ve Edeltech Ltd.'nin ilişkili kuruluşu Edeltech Holding 2006 Ltd’yi göstermişti. 

MÜZAKERELERDEN UZLAŞMA ÇIKMADI

Zorlu Enerji’nin açıklamasına göre, MW İsrail’in açtığı tahkim davasının tebliğini takiben taraflar arasında bir müzakere başlatılmıştı. Müzakereler sebebiyle, davaya ilişkin gelişmeler belirsizlik taşıdığından, davaya ilişkin açıklamanın müzakere süreci sonuçlanana kadar ertelenmesine karar verilmişti. Tamamlanan müzakere sürecinde de taraflar uzlaşma sağlayamadı. Bu arada Zorlu Grubu ve iştirakleriyle İsrailli diğer ortakları, 7 Eylül 2016 itibariyle MW İsrail’e karşı cevap dilekçesini sundu. 

ZORLU GRUBU KARŞI DAVA AÇTI 

Bu arada MW İsrail4e dışarıdan hizmet sunması sebebiyle bu süreçte zarara uğradığı iddiasıyla Zorlu O&M Enerji Tesisleri İşletme ve Bakım Hizmetleri AŞ tarafından İsrail mahkemeleri nezdinde toplam 187 milyon 544 bin 486 İsrail Şekeli artı KDV (Yaklaşık 50 milyon dolar) tutarında bir karşı dava açıldı. Davada MW Israil’den EPC sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi talep edildi. MW İsrail Ltd’nin, kendisi aleyhine açılan karşı dava kapsamında mahkemeye sunduğu savunma dilekçesine karşı Zorlu tarafından hazırlanan cevap dilekçesi de 15 Ocak 2017 tarihinde mahkemeye sunuldu. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler