1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS'ten akaryakıt fiyat artışıyla ilgimiz yok açıklaması

PÜİS'ten akaryakıt fiyat artışıyla ilgimiz yok açıklaması

Enerji Günlüğü - PÜİS, son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına yapılan fiyat artışlarında en ufak bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı...

PÜİS'ten akaryakıt fiyat artışıyla ilgimiz yok açıklaması

Enerji Günlüğü - PÜİS, son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına yapılan fiyat artışlarında en ufak bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı olmadığını açıkladı.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına yapılan fiyat artışlarını sadece kamuoyunun doğru bilgilendirimesi için duyurduklarını ve bu fiyat artışlarında en ufak bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı olmadığını açıkladı.

Açıklamada, akaryakıt fiyatlarının yükselişinde ana unsurların, döviz kurlarında ve ham petrol fiyatlarındaki artışlar olduğuna dikkat çekilerek, "Ülkemizdeki pompa satış fiyatları şu şekilde oluşmaktadır: Akaryakıt fiyatları, Ülkemiz petrol piyasasında EPDK tarafından uygulanan fiyat metodolojisi çerçevesinde; ürün fiyatı (rafineri veya ithal ürün fiyatı), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), toplam dağıtım payı (dağıtıcı+bayi karı) ile Katma Değer Vergisi’nin (KDV) toplamından meydana gelmektedir.

 Rafineri fiyatı, ham petrol ve döviz kuruna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. ÖTV ise maktu yani sabit bir rakamdan oluşmaktadır. Dağıtım şirketi ve bayi karı da çok az değişkenlik göstermektedir. KDV ise fiyatı oluşturan bu dört unsurun toplamı üzerinden yüzde 18 olarak hesaplanarak toplama ilave edilmektedir." denildi.

PÜİS ayrıca, döviz kurlarındaki artışların dış odaklı bir provokasyon olduğunu, suni beklentiler yaratmak için yapılan hain bir terör olayı olduğunu kaydederek, yakın bir gelecekte biteceğini ifade etti.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler