1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Kayseri'de hayvan atıkları elektriğe dönüşecek

Kayseri'de hayvan atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde tavuk ve büyükbaş hayvan atıkları 4 MW'lık biyogaz tesisinde elektriğe ve gübreye dönüşecek. KAYÇEV...

Kayseri'de hayvan atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde tavuk ve büyükbaş hayvan atıkları 4 MW'lık biyogaz tesisinde elektriğe ve gübreye dönüşecek. 

KAYÇEV Çevre Teknolojileri ve Enerji San. Tic. A.Ş. tarafından Kayseri İli, Kocasinan İlçesi, Hasanarpa Mah. Bozdoğanlık Mevkiinde toplam 90.713,32 m2 alanda Gübre İşleme, Biyogaz Üretimi ve Kojenerasyon Tesisi kurulması planlanıyor.

Tesiste günde 170 ton tavuk atığı ve 800 ton büyükbaş hayvan atığı anaerobik koşullarda biyogaza ve dolayısıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek. Ayrıca tesisten atık olarak çıkan torf niteliğindeki toprak zenginleştiricisi de kompostlama tesisinde ham madde olarak kullanılıp gübre olarak piyasaya sunulacak.

Tesis işletme aşamasında yılda 12 ay (365 gün), ayda 30 gün, günde 24 saat çalışılacak. Tesis kendi bünyesinde üretilen elektrik enerjisinin %10’luk kısmını kendisi kullanacak.

KAY-ÇEV Hasanarpa Biyogaz Tesisi Projesi için öngörülen yatırım maliyeti yaklaşık 8 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Elektrik satışından elde edilecek kazanç yıllık 3,2 milyon Euro olarak beklenirken, tesisin yıllık işletme gideri 500 bin Euro olarak beklenmekte. Aynı zamanda tesisin atığı olarak nitelendirilen kompost gübrenin satışından da yıllık 1 milyon Euro kazanç elde edilmesi bekleniyor.

Proje ile ilgili halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 14/02/2017 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler