1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çinliler Areva hisse alımından vazgeçti

Çinliler Areva hisse alımından vazgeçti

Enerji Günlüğü - Çin Ulusal Nükleer Şirketi (CNNC), iflasın eşiğinde olan Fransız nükleer grubu Areva'dan hisse alımı görüşmelerinden çekildi.Çin...

Çinliler Areva hisse alımından vazgeçti

Enerji Günlüğü - Çin Ulusal Nükleer Şirketi (CNNC), iflasın eşiğinde olan Fransız nükleer grubu Areva'dan hisse alımı görüşmelerinden çekildi.

Çin Ulusal Nükleer Şirketi (CNNC), Fransız hükümeti ile yürüttüğü ve ortağı Fransız nükleer grubu Areva'nın madencilik, uranyum zenginleştirme ve geliştirme çalışmalarında yoğunlaşma çerçevesinde yeniden sermayelendirilmesi için hisse alımı görüşmelerinden çekildi.

2015 yılı Kasım ayında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Pekin'de şirketin azınlık hisselerinin satın alımı konusunda bir ön anlaşma imzalamıştı. Ancak son bir kaç aydır Çin tarafının anlaşma koşullarını Fransızların kabul edemeyeceği şekilde ağırlaştırması nedeniyle çekildi. Yine Çinlilerin Areva yönetim kurulunda temsil edilmek istemeleri ve Areva NewCo içinde Fransa'nın ardından ikinci hissedar olmak istemeleri de Fransa tarafından kabul edilmedi. 

Görüşmelerin böylece anlaşmazlıkla sonuçlanması sonunda Çinlilerin çekilmesi ardından Areva'nın iflasını önlemek için sermaye yapısının yeniden düzenlenerek güçlendirilmesi sorunu devam ediyor.

Areva'nın yüzde on hissesi için Japon Mitsubishi Heavy Industries 500 euro ödüyor. Çinliler de Japonlar ile eşit muamele görmek istediklerini bildiriyorlar. 

Fransız hükümeti yüzde 87 hissesine sahip olduğu Areva'nın kalan yüzde 13'lük hissesinin özelleştirilmesinden 2.5 milyar euro gelir elde etmeyi hedefliyor.

Fransız hükümeti, Areva'ya 4,5 milyar euro sermaye enjekte edecek. Ayrıca hükümet, Areva'yı nükleer reaktör ve nükleer yakıt olmak üzere ikiye ayırmayı planlıyor. Buna göre nükleer reaktör üretim birimi Areva NP enerji şirketi EDF'ye  2.5 milyar euro bedelle satılacak ve nükleer yakıt birimi NewCo de bağımsız olarak yoluna devam edecek. Areva'yı kurtarma programının toplamda 10 milyar euro olması bekleniyor.

Sürekli para kaybeden Areva, Finlandiyadaki projesinde 9 yıl, Fransadakin de 5 yıl gecikmiş durumda.

AB'DEN AREVA'NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA ONAY

FRANSA, AREVA'YI KURTARMAK İÇİN KESENİN AĞZINI AÇIYOR

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler