1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPDK’dan doğalgaz yatırım harcamalarına netlik ayarı

EPDK’dan doğalgaz yatırım harcamalarına netlik ayarı

Enerji Günlüğü - Doğalgaz dağıtım şirketlerinin dağıtım faaliyetine yönelik yatırım harcamaları, vergi, kur farkı, vade farkı ve faiz gibi finansman...

EPDK’dan doğalgaz yatırım harcamalarına netlik ayarı

Enerji Günlüğü - Doğalgaz dağıtım şirketlerinin dağıtım faaliyetine yönelik yatırım harcamaları, vergi, kur farkı, vade farkı ve faiz gibi finansman giderlerinden ayrı şekilde izlenebilecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul) Doğalgaz Piyasası Dağıtım Faaliyeti Yatırımlarına İlişkin Usul ve Esaslar oluşturdu. Esaslar doğalgaz dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin tarifeleri, düzenlenmiş şebeke yatırım harcamalarına esas yatırımlar ve bu yatırımlara ilişkin harcamaların belirlenmesini içeriyor. Düzenlemeye göre dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin tarifelerin düzenlenmesinde, doğalgazın müşterilere güvenilir, yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli olarak sunulması, ayrıca ekonomik verimlilik ve rekabet artışından sağlanan faydanın müşterilere yansıtılabilmesine yönelik kurallar ile yatırım tavanına ilişkin ilkeler gözetilecek. 

YATIRIM HARCAMALARINRA NETLİK 

Doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilen yatırım harcamaları kur farkı, vade farkı, faiz gibi finansman giderleri ve KDV gibi vergilerden ayrıştırılacak ve bu şekilde izlenebilir halde olacak. Dağıtım şirketleri tarafından tesis edilecek sayaçların teknik arıza dışında hurdaya ayrılması halinde yeni takılacak sayaçlara ait bedeller tarife hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Bu durum kaçak doğalgaz kullanımının tespit edilmesi nedeniyle sistemden çıkarılan sayaçların yerine takılacak yeni sayaçlar için de geçerli olacak. 

YATIRIM TAVANI TEKLİFLERİ

Dağıtım Şebekesi Yatırımları ve Yatırım Tavanı'na yönelik usul ve esaslar da belirlenirken, EPDK dağıtım şirketine yazılı bildirimle yatırım tavanı tekliflerinin sunulması için süre verecek. Dağıtım şirketleri tarafından sunulacak yatırım tavanı teklifleri Kurul tarafından aynen veya değiştirilerek onaylanacak. 

CNG VE LNG TESİSLERİ 

Düzenleme kapsamında sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi yatırımları da, Yatırım Harcaması Niteliğindeki Diğer Yatırımlar kapsamında değerlendirilecek. CNG ve LNG tesis yatırımları, tesislerin yapılmasının uygun görüldüğü dağıtım bölgelerinde, dağıtım şirketi tarafından hayata geçirilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler