1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı 2017’de enerjiye 1.5 milyar TL yatıracak

Sabancı 2017’de enerjiye 1.5 milyar TL yatıracak

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding 2016 yılında net karını yüzde 19 artışla 2.7 milyar liraya yükseltti. Grup 2017 yılında enerji üretim ve dağıtımına...

Sabancı 2017’de enerjiye 1.5 milyar TL yatıracak

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding 2016 yılında net karını yüzde 19 artışla 2.7 milyar liraya yükseltti. Grup 2017 yılında enerji üretim ve dağıtımına 1.5 milyar TL yatıracak. 

Sabancı Holding 2016 yılı finansal sonuçlarını Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın da katıldığı toplantıyla açıkladı. Güler Sabancı yaptığı değerlendirmede 90 yılı aşkın süredir Türkiye ekonomisinde ve sosyal gelişmesinde önemli bir oyuncu olarak var güçleriyle çalıştıklarını, değer yarattıklarını söyledi. 

ZAFER KURTUL’A TEŞEKKÜR

“Birikimlerimiz, değerlerimiz ve devamlılığımız en kıymetli varlıklarımızdır” diyen Güler Sabancı şöyle devam etti: 

“Topluluğumuzun bugüne gelmesinde katkısı olan rahmetli Sakıp Bey’i ve herkesi şükranla anıyorum. Zafer Kurtul son 20 yıla yakındır Sabancı Topluluğu’nda, Akbank’ta Genel Müdür Yardımcısı olarak başlayan yolculuğu Akbank’ta CEO’luk görevi, daha sonra da 7 yıla yakındır holdingin CEO’luk görevini başarıyla üstlendi. Kendisinin bu süreçte, bu önemli koşuda, bu önemli kararlarda çok büyük katkısı oldu. Kendisine Grubumuz adına sonsuz teşekkür ediyorum. 

MEHMET GÖÇMEN’LE YENİ ETAPLARA

Topluluğun, CEO’luk görevini devralmaya hazırlanan Mehmet Göçmen’in liderliğinde yeni etaplara koşacağını anlatan Güler Sabancı şöyle devam etti: 

“Mehmet Göçmen 14 yıldır grubumuzda. Akçansa Genel Müdürlüğü ile başlayan yolculuğu, Çimento Grup Başkanlığı, İnsan Kaynakları Grup Başkanlığı ve son üç yıldır da Enerji Grubu Başkanlığı ile devam etti. Enerji sektöründe Sabancı Topluluğu olarak son on yılda bir lider yarattık. Enerjisa sektörünün lideridir. Mehmet Göçmen’in son üç yılda Enerjisa’nın büyümesinde, Enerjisa’nın konumlanmasında ve Enerjisa’nın geleceğe başarıyla hazırlanmasında çok önemli katkıları olmuştur. Bu birikimi ve yetkinlikleri ile Sabancı Holding’de yeni dönemde, yeni etapta çok başarılı olacağına dair Yönetim Kurulu olarak bütün inancımız tamdır.” 

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul da konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi: 

“Sabancı Topluluğu için 2016 yılı, operasyonel karlılığımızı arttırarak büyüdüğümüz, içinde bulunduğumuz sektörlerde hedeflerimize ulaştığımız bir sene oldu. 2016 yılı faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde başarılı sonuçlara imza attığımız bir yıl oldu. 2016’da konsolide net karımızı %19 artırarak 2 milyar 700 milyon TL’ye çıkardık. Yine aynı dönemde kombine net satışlarımız ise %12 artışla 53,6 Milyar TL oldu. Kombine EBİTDA ise %25 artışla 11,2 Milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye’ye inanıyoruz, yatırıma devam ediyoruz. 2016 global anlamda zor bir yıl oldu ama buna rağmen Sabancı Holding olarak son beş yılın en büyük yatırımını da bu sene 4,1 Milyar TL olarak yaptık.”

2017’DE 4,5 MİLYAR TL YATIRIM

Sabancı Holding’in 2017 yılı planlarına da değinen Kurtul “2017’de de hedefimiz çok büyük. Sabancı Holding olarak bu sene de yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz ve daha güçlü bir Türkiye için 4,5 Milyar TL yatırım yapmayı, çift haneli büyümeyi hedefliyoruz. 2017’de de, inovasyon kültürümüz ve operasyonel mükemmellik anlayışımız ile yaptığımız her işte, faaliyet gösterdiğimiz her sektörde paydaşlarımıza ve ülkemize daha fazla değer yaratmak için hedeflerimize koşmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

2017’DE ENERJİYE 1.5 MİLYAR TL 

Zafer Kurtul, enerji alanındaki faaliyetlere ilişkin olarak da şöyle dedi: “Enerjisa 2017 yılında dağıtım ve üretimde 1,5 milyar TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirecek. Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin elektriğini Enerjisa sağlıyor, bu Enerjisa’nın geldiği büyüklüğün de bir göstergesidir. 2016 yılı enerjide önemli üretim yatırımlarımızı başarıyla tamamladığımız bir yıl oldu. 2016 yılında yaklaşık 1140 MW kurulu gücü işletmeye aldık. Çağdaş teknolojiyi içeren 3600 MW kurulu güce ulaşarak Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi olan Enerjisa’nın işletmedeki kurulu gücü içerisinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kapasite %55 paya sahip.”

Zafer Kurtul, EPDK tarafından 2017 yılı için serbest tüketici limitinde sağlanan düşüşü elektrik piyasasının serbestleşmesi yönünde olumlu bir adım olarak gördüklerini belirtti ve şöyle devam etti: “Bundan sonra da serbestleşmeye yönelik gelişmelerin sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Enerji piyasasının rekabetçiliğinin ve verimliliğinin daha fazla gelişmesine yönelik adımları çok önemli görüyoruz.” 

BEYAZ ÇİMENTODA KÜRESEL LİDER

Zafer Kurtul, grubun faaliyetleri içinde önemli yer tutan çimento sektörüne de değinirken “Geçtiğimiz son çeyrekteki enerji fiyatları ve zor geçen hava koşullarına rağmen Çimento şirketlerimiz başarılı bir yılı geride bıraktılar. Türkiye’nin lider yapı malzemeleri şirketi olan Akçansa şirketimizin satış geliri ise 1 Milyar 461 Milyon TL olurken, brüt karı 413,9 Milyon TL, dönem Karı ise 287 Milyon TL olarak gerçekleşti” bilgisini paylaştı. 

Zafer Kurtul, dünyanın lider beyaz çimento üreticilerinden biri olarak nitelendirdiği Çimsa'nın 2016 yılını 1 Milyar 170 Milyon TL net satış geliri ve 249 Milyon TL net karla kapattığını belirterek şunları söyledi: 

“2016 yılı Çimsa için önemli yatırımlara imza attığımız bir yıl oldu. Eskişehir Fabrika’mızda gerçekleştirdiğimiz yatırım 2017’nin ikinci çeyreğinde tamamlanacak ve böylece Mersin Fabrika’mızın yanı sıra Eskişehir Fabrika’mızda da hem gri hem beyaz çimento üretiyor olacağız. Afyon ve Eskişehir Fabrikaları’mızda gerçekleştirdiğimiz 600 Milyon TL’nin üzerindeki bu yatırımlar sayesinde Çimsa’nın sektördeki öncülüğünü sürdürerek, dünya çimento üreticileri arasında konumunun daha da güçleneceğine inanıyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler