1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Enerya Aydın’da doğalgaz tarifesi güncellendi

Enerya Aydın’da doğalgaz tarifesi güncellendi

Enerji Günlüğü - Enerya Aydın Gaz Dağıtım AŞ’nin uygulayacağı sistem kullanım bedeli üst sınırları ve tarife hesaplama yöntemleri belirlendi. Enerji...

Enerya Aydın’da doğalgaz tarifesi güncellendi

Enerji Günlüğü - Enerya Aydın Gaz Dağıtım AŞ’nin uygulayacağı sistem kullanım bedeli üst sınırları ve tarife hesaplama yöntemleri belirlendi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul), Enerya Aydın Gaz Dağıtım AŞ’nin perakende satış tarifesine yönelik bir karar aldı. Karara göre, Şirket’in uygulayacağı sistem kullanım bedeli, 2017 yılı için müşteri grubu bazında ayrı ayrı belirlenen üst sınırı geçemeyecek. Üst sınırlar, yıllık 100 bin Sm3’e kadar tüketenler için 0.069097 kuruş/Sm3, 100 bin 1 Sm3-10 milyon Sm3 arası tüketenler için 0,020396 kuruş/Sm3, 10 milyon 1 Sm3-100 milyon Sm3 arası tüketenler için 0,009628 kuruş/Sm3, 100 milyon 1 Sm3 ve üzeri tüketenler için ise 0,005364 kuruş/Sm3 olarak belirlendi. Bu üst sınır rakamları her ay belirlenen formüle göre güncellenecek. 

TAŞITANLARDAN ALINACAK BEDELE DE SINIR  

Enerya’nın sadece taşıma hizmeti alanlara uygulayacağı sistem kullanım bedeli, ilgili müşteri grubu için ilgili ayda geçerli sistem kullanım bedeli üst sınırını geçemeyecek. Şirketin doğalgaz satışı yaptığı müşterilerine uygulayacağı perakende satış fiyatı her ay özel tüketim vergisi dahil, doğalgaz alım fiyatına ilgili müşteri grubu için ilgili ayda geçerli olan sistem kullanım bedeli üst sınırının eklenmesiyle bulunan tutarı aşamayacak. 

TEDARİKÇİLERİN SİSTEM KULLANIM ÖDEMESİ

BOTAŞ ya da diğer tedarikçilerin dağıtım bölgeleri içinde bulunan serbest tüketicilere veya CNG satış şirketlerine, dağıtım şebekesi vasıtasıyla doğalgaz satışı yapması halinde, ilgili müşteri grubu için ilgili ayda geçerli sistem kullanım bedeli, BOTAŞ ya da ilgili tedarikçiler tarafından dağıtım şirketine gönedecek. 

EPDK’nın kararında hacim cinsinden belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen fiyatlar (TL/Sm3) olarak ve 10.64’e bölünmek suretiyle ilgili tüzel kişiler tarafından enerji (TL/kWh) bazında ayrıca düzenlenecek. Kararda belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen fiyatlar için, doğalgazın 9155 Kcal/m3 üst ısıl değeri esas alınacak. 

Ayrıca Enerya’nın, her tarife dönemi için Kurum’un talep ettiği bilgi ve belgeleri müşteri grubu bazında her ay uygulama dönemi başlangıcından itibaren ilk yedi gün içinde ilgili mevzuat çerçevesinde Kurum’a bildirmesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler