1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji kaynaklı küresel karbon salımı 43 yılda sıfırlanabilir

Enerji kaynaklı küresel karbon salımı 43 yılda sıfırlanabilir

Enerji Günlüğü - Enerji üretimiyle ilişkili küresel karbon salımının 2060 yılına kadar tamamen ortadan kaldırılabileceği belirtildi.Uluslararası...

Enerji kaynaklı küresel karbon salımı 43 yılda sıfırlanabilir

Enerji Günlüğü - Enerji üretimiyle ilişkili küresel karbon salımının 2060 yılına kadar tamamen ortadan kaldırılabileceği belirtildi.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) yayınladığı raporda, küresel enerji üretimiyle ilişkili karbon salımının 2050 yılına kadar yüzde 70 azaltılabileceğini ve 2060 yılına kadar da tamamen ortadan kaldırılabileceğini bildirdi. 

IRENA yayınladığı raporda, bu hedeflerin başarılması için enerji üretimi içinde yenilenebilir enerjinin payının 2050'de 2015 yılındaki yüzde 15'den yüzde 65'e çıkarılması gerektiğini belirtti. 2015 yılında enerji üretimiyle ilişkili karbon salımı 32 gigaton oldu. Küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması için bu karbon salımının 2050 yılın kadar 9,5 gigatona indirilmesi gerekiyor.

Öte yandan raporda 2016 yılında enerji ile ilgili karbon salımının değişmeyerek 32.1 Gigaton olduğu kaydedildi.

10 TRİLYON DOLARLIK FOSİL KAYNAK YERALTINDA KALABİLİR

IRENA’ya göre ayrıca, enerji sektöründe yenilenebilir enerji kaynaklarına hızlı geçiş süreci, fosil yakıt şirketlerini 10 trilyon $ ‘lık kömür, petrol, doğalgaz ve diğer varlıkları yeraltında ve başka yerlerde bırakmaya zorlayabilir. Bu, IEA’nın senaryosundaki 320 milyar dolarlık öngörünün üstünde. IRENA, yenilenebilir kaynaklara ve enerji verimliliğine yapılan yatırımın bu kayıpları telafi edebileceğini ve yaklaşık 6 milyon yeni iş yaratabileceğini de savunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler