1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. İnvertörcü KACO'dan Burdur'a yatırım sinyali

İnvertörcü KACO'dan Burdur'a yatırım sinyali

Enerji Günlüğü - İnvertör üreticisi KACO ile konnektör şirketi MultiContact, Türkiye'de üretim yapmak üzere yatırım yapmaya hazırlanıyorlar. Kaco,...

İnvertörcü KACO'dan Burdur'a yatırım sinyali

Enerji Günlüğü - İnvertör üreticisi KACO ile konnektör şirketi MultiContact, Türkiye'de üretim yapmak üzere yatırım yapmaya hazırlanıyorlar. Kaco, Burdur Teknokent'i gözüne kestirmiş durumda. 

Burdur MAKÜ Teknoloji Transfer Ofisi ve Burdur Gelişim Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen Güneş Enerjisi Sektör Çalıştayı 22 Mart 2017 tarihinde yapıldı. Çalıştayı Burdur, Isparta ve Antalya’dan gelen çok sayıda özel ve kamu sektörü temsilcisi ile Burdur Mehmet Akif Ersoy ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri de izledi. Burdur Belediyesi Başkan Yardımcısı Serdar Başgül ile çeşitli ilçe belediye başkanları da Çalıştay'a katılan yüzler arasında yer aldı.  

BURDUR TEKNOKENT GÜNEŞE AÇIK

Burdur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, açılışta yaptığı konuşmada, küçük bir yüz ölçümüne sahip olsa da Burdur'un güneş enerjisinde Türkiye’nin en çok kurulu güce sahip beşinci ili olduğunu söyledi. Korkmaz, bunun il sınırları içinde ortalama güneş ışınımının yüksekliğinden kaynaklandığının altını çizdi. Burdur’un hayvancılıkta da önde gelen illerden biri olduğunu kaydeden Rektör Adem Korkmaz,  üniversite olarak gelecek yıllarda hayvancılık ve enerji alanlarındaki çalışmalara ağırlık vereceklerini ifade etti. 

Enerji alanında çalışmalar yürüten akademik kadrolara üniversite olarak tam destekleri olduğunu anlatan Adem Korkmaz, bu yıl sonuna doğru Üniversitenin içinde bulunan Teknokent’in inşaatın biteceğini söyledi. Korkmaz, enerji alanındakiler dahil olmak üzere tüm teknoloji şirketlerini bu Teknokent’te yer almaya çağırdıklarını ifade etti. 

DIŞA BAĞIMLILIĞA KARŞI GÜNEŞ

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli de Çalıştay’da yaptığı konuşmada Burdur’un 1.900 kWh/m2 lere kadar çıkabilen radyasyon değerleriyle güneş enerjisi potansiyeli açısından mühim bir bölge olduğunu vurguladı. 

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasında güneş enerjisinin önemli bir rolü bulunduğuna değinen Kaleli, “Güneş enerji santrali tesislerinin kurulumunun gecikmesi ya da ötelenmesi durumunda geçen zaman Türkiye’nin aleyhine işlemekte ve devletimizin koyduğu enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefine ulaşmamızı da geciktirmektedir. Enerjide dışa bağımlığın azaltılması ve yerli üretime geçilmesi noktasında oldukça kararlı adımlar atılıyor. Bunun en büyük örneği, Pazartesi (20 Mart 2017) günü gerçekleştirilen YEKA ihalesidir” dedi. 

YEKA KATMA DEĞER KAZANDIRACAK

YEKA Güneş - 1 projesiyle birlikte Türkiye’nin panel üretiminin adeta mutfağına gireceğini, ülkeye teknoloji transferi yapılacağını ifade eden Kutay Kaleli şöyle devam etti: 

“Dünyada gelişen bu alandaki teknolojiler hakkında Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek, inovatif çözümler ürünler ortaya çıkacaktır. PV sektöründe üretilecek ekipmanlar sayesinde ülkemizde üretilmeyen 50 farklı ürün de sanayimize kazandırılmış olacak. Bu malzemelerin birçok sektörde kullanabilmesi mümkün. Bu sayede ülkemiz ekonomisine ilk etapta görünmeyen başka bir katma değer daha kazandırılmış olacak.”

BURDUR’A YATIRIM İÇİN YEŞİL IŞIK 

Çalıştaya katılan Kablo ve Konektör şirketi Stâubli (Multi-Contact) Türkiye Elektrik Konektörleri Bölüm Müdürü Artun İstepan Şabciyan ile invertör üreticisi KACO New Energy’nin Türkiye Ülke Müdürü Nedret Ünlü, “ilk kez sizlerin önünde açıklamak istiyoruz” diyerek, Türkiye’de üretime üretime girmek için ön çalışmalara başlattıklarını duyurdular. Ünlü, KACO olarak görüştükleri şirketlerden birinin Antalya-Burdur bölgesindeki büyük ölçekli bir oyuncu olduğunu ifade etti. Ünlü, bu şirketle ilerlemeye ve yatırıma karar vermeleri halinde Burdur Üniversitesi’ndeki Teknopark’tan faydalanmak istediklerinin altını çizdi. 

ARIYÖRÜK’ÜN KENTİ BURDUR 

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) GES Koordinatörü Ebru Bali de konuşmasında “TSE'nin Burdurlu Efsanevi Başkanı Yılmaz Arıyörük nedeniyle Burdur’un TSE için önemli bir şehir olduğunu belirtti. TSE'nin verdiği hizmetlerin ülke için önemini vurgulan uluslararası akredite kuruluşların yaptığı belgelendirme işlemlerini kendilerinin de yaptıklarını ve sertifikalar verdiklerini vurguladı. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler