1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İtalya'dan TAP'a yeniden hukuki destek

İtalya'dan TAP'a yeniden hukuki destek

Enerji Günlüğü - İtalyan Yüksek Mahkemesi, yerel yönetimler tarafından TAP projesi aleyhine açılan davada proje lehine karar verdi. İtalya, Hazar...

İtalya'dan TAP'a yeniden hukuki destek

Enerji Günlüğü - İtalyan Yüksek Mahkemesi, yerel yönetimler tarafından TAP projesi aleyhine açılan davada proje lehine karar verdi. 

İtalya, Hazar petrolünü Avrupa'ya taşıyacak olan Güney Gaz Koridoru'nun son ayağı olan TAP'ın gecikmesine bir kez daha izin vermedi. Güney İtalya'da bulunan Puglia Bölgesel Yönetimi ve Bölgede bulunan San Foca Belediye Meclisi tarafından mahkemeye taşınan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesi için Yüksek Mahkeme TAP'a yeşil ışık yaktı. Daha önce de Roma İdare Mahkemesi benzer şekilde karar almıştı.

Mahkeme kararında İtalyan hükümetinin bu yatırım kararını iyice inceleyerek ve  TAP'ın potansiyel altyapısal etkisi nedeniyle aldığını belirterek, projenin gerekli bütün koşulları yerine getirdiğini ifade etti. 

Güney Gaz Koridoru, aralarında Azeri gazını AB'ye taşıyacak olan TAP'ın da bulunduğu üç boru hattını ifade ediyor. Güney Kafkas Boru Hattı Uzantısı Şah Deniz'den itibaren Azerbaycan ve Gürcistan'dan, TANAP boru hattı ise Türkiye'den geçecek ve TAP da Yunanistan'dan Arnavutluk'a ve Adriyatik üzerinden İtalya'ya uzanacak. Güney Gaz Koridoru'ndan doğalgaz sevkiyatının 2019-2020'de başlaması bekleniyor. Bir kolun da Azeri gazını Yunanistan'dan Bulgaristan'a ve oradan daha da kuzeye taşıması bekleniyor.

Azeri gazını AB'ye taşıyacak olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP)'ta BP, SOCAR ve Statoil'in yüzde 20'şer, Fluxys'ın yüzde 19, Enagas'ın yüzde 16 ve Axpo'nun yüzde 5 payı bulunuyor.

Puglia bölgesel Yönetimi 2015 yılında da dava açmış ve Roma İdare Mahkemesi TAP'ın durdurulması talebini reddetmişti. 

İTALYA'DAN TAP'IN DURDURULMASINA RET

Önceki ve Sonraki Haberler