1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir enerji geleceğe hükmedecek

Yenilenebilir enerji geleceğe hükmedecek

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjinin geleceğe hükmedeceği ve 2050 yılına kadar küresel düzeyde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçişin mümkün...

Yenilenebilir enerji geleceğe hükmedecek

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjinin geleceğe hükmedeceği ve 2050 yılına kadar küresel düzeyde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçişin mümkün olduğu ifade edildi. 

21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN21) tarafından yayınlanan “Yenilebilir Enerjinin Küresel Geleceği: %100 Yenilenebilir Enerjiye Doğru Mühim Tartışmalar” raporuna göre, yenilenebilir enerji geleceğe hükmedecek. Rapora göre, 2050 yılına kadar küresel düzeyde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş mümkün ve gerçekçi. Ancak bazı uzmanlar bunun önündeki engellere dikkat çekiyor. Günümüzde, tahminen 100 milyon insan, yenilenebilir enerji sayesinde elektriğe erişiyor, yenilebilir enerji pazarı her geçen gün daha da büyüyor.

Yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefinin önündeki fizibilite ve zorlukları konu alan rapor, dünya çapında önde gelen 114 uzmanın görüşlerini ortaya koyuyor. Raporda Avrupalı ve Avustralyalı uzmanlar başta olmak üzere, görüşü alınan uzmanların yüzde 70’den çoğu küresel düzeyde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmenin hem gerçekleştirilebilir hem de gerçekçi olduğunu düşünüyor.

Uzmanlara göre, yenilenebilir enerji maliyetleri düşmeye devam edecek ve 10 yıl içinde tüm fosil yakıtlardan daha düşük maliyetli olacak. Güneş ve rüzgar enerjisinin birçok OECD ülkesinde şimdiden geleneksel enerji santralleri maliyetleriyle rekabet edebilir konumda olduğunu da hatırlatıyorlar. 

Uzmanlar büyük uluslararası şirketlerin, kamu hizmetleri aracılığıyla ya da kendi enerji üretim kapasitelerine doğrudan yatırım yaparak, yenilenebilir enerji ürünlerini giderek daha fazla tercih ettiğine dikkat çekiyor. Bu doğrultuda çok sayıda şirket, bölge, ada ve kent yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefl eri belirledi.

YÜZDE 100 YENİLENEBİLİRE GEÇİŞ ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Raporda önümüzdeki 33 yıl içinde küresel düzeyde yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine ulaşma önündeki en büyük engel geleneksel enerji endüstrisinin çıkarları olarak görülüyor. Özellikle de Afrika, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'daki uzmanlar bu konuda oldukça endişeliler. 

Bunun dışında uzun erimli politikalardaki belirsizlik de engellerden biri. Enerji verimliliği yatırımlarındaki yetersizlik ve istikrarsızlık da bu konuda etkili. 

Ayrıca, ulaşım sektöründe de bazı yapısal değişikliklerin yapılmaması engellerden biri. Elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılmasının yanında raylı sistemler, deniz ve hava taşımacılığında yeni çözüm yolları geliştirilmesi gerekiyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler