1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisine sıvı depolama

Güneş enerjisine sıvı depolama

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisinin daha pratik ve yaygın kullanımı için doğrudan kimyasal bir akışkanda depolayan bir yöntem geliştirildi. İsveç...

Güneş enerjisine sıvı depolama

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisinin daha pratik ve yaygın kullanımı için doğrudan kimyasal bir akışkanda depolayan bir yöntem geliştirildi. 

İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, enerji depolamada çığır açabilecek bir buluşa imza attılar. Araştırmacılar, güneş enerjisini doğrudan bir kimyasal sıvı içine aktarıp depolayan ve istenildiği zaman kullanılabilmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi. Süreç, ışığa maruz kaldıkça quadricyclane'e dönüşen organik bileşik norbornadiene dayanıyor. 

Bu sistemde kimyasal sıvı güneş enerjisini depolamayı ve ihtiyaç halinde kullanıma sunmayı olası kılıyor. 

Güneş enerjisinin maliyetli ve kullanım olanakları sınırlı olan piller içine depolanmasını sona erdirebilecek olan Moleküler Solar Termal Sistem adı verilen bu yöntem için bir de prototip alet geliştirildi. Slikondioksit ve kuvarstan yapılan ve içinde sıvı kanalları olan aletin içinde güneş enerjisi aylarca kalabiliyor. Aletin alt kısmı güneş ışığıyla suyu ısıtıyor ve bu şekilde depolanan güneş ışığının yüzde 80’i kullanılabilir enerjiye dönüşüyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler