1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. EBRD, Polonya'da RES yatırımlarına desteği kıstı

EBRD, Polonya'da RES yatırımlarına desteği kıstı

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yatırım garantisi olmadığı için Polonya'daki rüzgar santralleri yatırımlarına kredi desteğini...

EBRD, Polonya'da RES yatırımlarına desteği kıstı

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yatırım garantisi olmadığı için Polonya'daki rüzgar santralleri yatırımlarına kredi desteğini azalttı. 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Polonya Başkanı Grzegorz Zielinski, Polonya devletinin politikaları nedeniyle daha az kar eden rüzgar yatırımcılarının son bir kaç yıldır daha az rüzgara yatırım yapmaya başlamaları nedeniyle bu alana verdikleri desteği azalttıklarını açıkladı. 

EBRD, 2015 yılında Polonya'nın yenilenebilir kaynakları ve elektrik dağıtımı projeleri için yaklaşık 350 milyon euro harcarken, 2016 yılında 100 milyon euro harcadı.

Zielinski, özel şirketler tarafından son bir kaç yılda Polonya'da rüzgara toplam 8.5 milyar dolar değerinde yatırım yapıldığını belirterek, bununla birlikte bu yatırımlardan yeterince gelir elde edemediklerini ve büyük bir ihtimalle rüzgara yeniden yatırım yapmayacaklarını kaydetti. 

Enerji ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu kömür yakıtlı santrallerden karşılayan Polonya AB emisyon azaltım hedefleri doğrultusunda 2020 yılına kadar enerjisinin yüzde 15'ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı öngörüyor. Ancak bu gibi durumlar ülkeyi yatırım açısından daha az çekici bir hale getiriyor. 2016 yılında ülkeye yapılan toplam yatırımlar son 14 yılın en düşük düzeyine geriledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler