1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tancan: Ölçülemeyen şebekeyle verimlilikten bahsedilemez

Tancan: Ölçülemeyen şebekeyle verimlilikten bahsedilemez

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, ölçülemeyen şebekenin yönetilemeyeceğini, verimli olmayacağını...

Tancan: Ölçülemeyen şebekeyle verimlilikten bahsedilemez

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, ölçülemeyen şebekenin yönetilemeyeceğini, verimli olmayacağını ve kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlayamayacağını söyledi.

5. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı ICSG İstanbul 2017, Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Açılışta konuşan ETKB Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan konuşmasında ölçülemeyen şebekenin, yönetiminden, verimliliğinden, kaynakların tasarruflu kullanılmasından bahsedilemeyeceğini kaydetti. 

Bu doğrultuda şebekeyi ölçme ve kontrol doğrultusunda dizayn etmek gerektiğini belirten Tancan, şebekede yer alan teçhizatların da ölçme ve kontrol bakımından geliştirilmesi, doğru sinyaller vermesi ve kendilerine verilen bilgiler ışığında gerekli uyarıları verebilecek noktaya getirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. 

AKILLI ŞEBEKELER TÜKETİCİYİ YÖNLENDİRİR

Şebekelerin akıllanmasıyla tüketicilerin kendi tüketimlerini kontrol altına alarak, verimli ve daha az enerji kullanmalarının sağlanacağına dikkat çeken Tancan, "Günlük yaşantımızda ısınma, aydınlatma ve diğer amaçlarla daha ucuza elektrik kullanılması için şebekelerin imkanlarından yararlanılması gerekiyor. Coğrafi bilgi, akıllı sayaç, abone bilgi, arıza bakım onarım, scada, uzaktan okuma sistemleri gibi şebekedeki bilgileri toplayan ve bundan sağlıklı bir elektrik piyasası, tüketicilerin daha bilinçli kullanım için yeterli veriye sahip olabilmesi, üreticilerin üretimi daha uygun şekilde arz edebilmesi için şebeke işletmecilerinin ulaşması gereken hedefler belirlenerek akıllı şebekeye varılması sağlanacaktır." dedi.

AKILLI ŞEBEKE KAVRAMI GELİŞİYOR

Tancan, akıllı şebeke kavramının gün geçtikçe gelişim gösterdiğine vurgu yaparak, " İlk dönemlerde iletim ve akıllı sayaç olarak düşünülürken, talep yönetimi, optimizasyon konularını içerdiği, zamanla da paylaşım ekonomisi yapay zeka ve elektromobilite gibi kavramlarla anılır oldu. Diğer yandan günlük yaşantıya dokunmaya, günlük hayatla uyumlu olmayan bir teknoloji olması entegre akıllı şebeke platformu kurulması ve planlama aşaması tamamlanarak Gaziantep’te tüm yönleriyle hayata geçirilmesine başlandı. Sağlam strateji sağlam bilgiye dayanır." dedi. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler