1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO'dan yerli petrol üretim pompası

TPAO'dan yerli petrol üretim pompası

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yerli rod pompası geliştirilip üretilmesi için Ar-Ge proje çağrısına çıktı. Türkiye...

TPAO'dan yerli petrol üretim pompası

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yerli rod pompası geliştirilip üretilmesi için Ar-Ge proje çağrısına çıktı. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arama ve üretim çalışmalarında kullanılan ekipman ve teknolojinin yerlileştirilmesi çalışmaları kapsamında önemli bir adım attı. TPAO, özel sektörle birlikte rod pompası geliştirilmesi amacıyla bir Ar-Ge Proje Çağrısı yayınladı. 

YERLİLEŞTİRME PROJESİ 

Çağrının amacı, Türkiye Petrolleri’nin üretim faaliyetlerinde kullandığı ve Türkiye'de imalatı bulunmayan, yurtdışından temin edilen malzemelerin yerlileştirilmesi. Bu amaçla söz konusu malzemelerin tasarım ve imalatına yönelik özel sektör firmalarıyla birlikte Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilecek. 

ULUSLARARASI STANDARTLAR

Petrol üretiminde kullanılmak üzere uluslararası standartlara uygun, teknik gereksinimleri sağlayan ve uluslararası arenada kalite, işlevsellik, fiyat vb. açılardan rekabet edebilir rod pompasının tasarımı, analizi ve imalatının Türkiye’de yerli olarak gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. 

PATENT İHLALİ YARATMAYACAK 

Projeden elde edilecek çıktılar, uzun ömürlü, ilgili API standartlarına uygun ve emniyetli şekilde çalışacak, mevcut patent haklarını ihlal etmeyecek bir Rod Pompası tasarımı ve imalatı ile üretilecek Rod Pompası için API sertifikasının alınması olarak sıralanıyor. 

DENEYİM VE UYGUN EKİP ŞARTI 

Çağrı sürecine dahil olmak isteyen isteklilerin daha önce TÜBİTAK, KOSGEB, SANTEZ gibi kuruluşlarca desteklenen bir Ar-Ge projesine başlamış ve/veya bitirmiş olması gerekiyor. Aynı şekilde, söz konusu istekli adayı firmalarda deneyimli personel ve uzmanlar istihdam edilmesi şartı da aranıyor. Şirketlerde ISO 9001 veya API Q1 kalite yönetim belgesi (KYS) şartı da bulunuyor. Proje sonunda firmanın API 11AX (24ay) sertifikasına sahip olması da isteniyor. 

20 ADET PROTOTİP ÜRETİLECEK

Ar-Ge sürecine katılacak firmalardan, geliştirilecek rod pompasından 20 set (2 set prototip) üretmeleri talep ediliyor. İmalata başlamadan önce bilgisayar ortamında mukavemet analizi (CAE) yapılacak. Yapılacak testler ve kontroller, Drift testi, NDT, Vakum Testi, Sızdırmazlık Testleri olarak sıralanıyor. Test ve kontrollerle ilgili imkanları sağlamak isteklilerin yükümlülüğü. 

Proje süresi, prototip imalatı, testler dahil, sertifikalandırma hariç olmak üzere 12 ay olarak belirlendi. 

Mehmet Kara

Önceki ve Sonraki Haberler