1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. CHP'den Tufanbeyli Termik için soru önergesi

CHP'den Tufanbeyli Termik için soru önergesi

Enerji Günlüğü - CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana’daki Tufanbeyli Termik Santrali'nin halk sağlığı ve doğal yaşama zarar verdiği...

CHP'den Tufanbeyli Termik için soru önergesi

Enerji Günlüğü - CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana’daki Tufanbeyli Termik Santrali'nin halk sağlığı ve doğal yaşama zarar verdiği gerekçesiyle soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde Enerjisa tarafından işletilen Tufanbeyli Termik Santrali’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Tümer, bölge halkına çeşitli sıkıntılar yaşatan termik santralde yakılan kömür küllerinin taşınması esnasında başta vatandaşların sağlığı olmak üzere tarım toprakları ve tabiat varlıklarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Tümer, yaklaşık 2 km boyunca kamyonlarla taşınan kömür küllerinin ilçeye bağlı Kayarcık, Yamanlı ve Yeşilova köylerindeki doğal yaşama büyük zarar verdiğini söyledi. 

Tümer’in önergesinde şu sorular yer aldı:

Adı geçen santralden kül uzaklaştırma/taşıma işlemlerinin bu işle ilgili düzenlemelere uygun olup olmadığı hakkında en son ne zaman denetleme yapılmıştır? Denetim yapıldıysa bulgular nelerdir? 

Prosedüre uygun davranmayan işletmelere ne gibi cezai işlem uygulanmaktadır? 

Tufanbeyli Termik Santraline çevreye verdiği zarar dolayısıyla herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır? 

Kömür küllerinin insan sağlığına, çevreye ve doğal yaşama zarar vermesi nedeniyle açılmış tazminat davaları var mıdır? Varsa dava sayısı ve sonuçları nelerdir? 

Türkiye’deki diğer termik santrallerde kömür küllerinin taşınması işlemi ne şekilde gerçekleşmektedir? Hangi aralıklarla taşınma işleminin yapılması gerekmektedir? 

Bakanlığınızın Tufanbeyli’nin yanı sıra Türkiye’deki diğer termik santrallerde aldığı önlemler var mıdır? Varsa nelerdir? 

Termik santrallerdeki kömür küllerinin depolanma yöntemi ne şekilde gerçekleşmektedir?

 

Önceki ve Sonraki Haberler