1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğuna erteleme

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğuna erteleme

Enerji Günlüğü - Binalardaki enerji performansını gösteren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 2020 yılına ertelendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,...

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğuna erteleme

Enerji Günlüğü - Binalardaki enerji performansını gösteren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 2020 yılına ertelendi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut binalar için 2 Mayıs’tan itibaren zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasında süre uzatımı kararı aldı. Buna göre binalarda enerji kimlik belgesi edinme zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihine ertelendi.

Binalarda enerjinin etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsatlandırılan tüm binalara enerji kimlik belgesi (EKB) alma zorunluluğu getirilmişti.

Mağduriyet yaşanmasının önüne geçmek amacıyla alınan erteleme kararıyla Türkiye genelinde EKB düzenlemeye yetkili 35 civarında firmanın sayısının yeterli seviyeye çıkarılması ve ardından mevcut binalar için EKB zorunluluğunun başlatılması planlanıyor.

Günümüzde konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor ve bu sebeple bu uygulamada öne çıkan en önemli şey ise ısı yalıtımı. Isı yalıtımı sayesinde harcanan enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlanıyor.

Yönetmeliğin ertelenen maddesine göre binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacak. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verecek.

Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor.  Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir enerji sınıfına göre sınıflandırılıyor. Tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi binaların enerji tüketimi de bu harflerle temsil ediliyor.

ENERJİ KİMLİĞİ BULUNMAYAN EVLER ALINIP SATILAMAYACAK

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler