1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş’tan ilk çeyrekte 876 milyon TL net kar

Tüpraş’tan ilk çeyrekte 876 milyon TL net kar

Enerji Günlüğü - Tüpraş, yılın ilk çeyreğinde net satış gelirlerini ikiye katlayarak 12.4 milyar TL’ye yükseltti ve 876 milyon TL net kar elde etti. Tüpraş,...

Tüpraş’tan ilk çeyrekte 876 milyon TL net kar

Enerji Günlüğü - Tüpraş, yılın ilk çeyreğinde net satış gelirlerini ikiye katlayarak 12.4 milyar TL’ye yükseltti ve 876 milyon TL net kar elde etti. 

Tüpraş, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıkladı. Şirket’ten yapılan duyuruda, 2016 yılının sonlarından itibaren olumlu seyrine devam eden rafinaj sektöründe Tüpraş’ın hayata geçen rekor seviyede yatırımlarını tam kapasite kullanarak, Türkiye için yüksek katma değer oluşturmaya devam ettiği belirtildi. 

Duyuruda, geçmiş dönemlerde ertelenen rafineri bakımlarının 2017 yılı ilk çeyreğinde gerçekleşmesi, Orta Doğu Rafinerilerindeki duruş ve yangınlar nedeniyle oluşan arz kesintilerinin ürün marjlarına olumlu yansıdığı ifade edildi. Kış koşulları ile artan ısınma yakıtı talebi ve önde gelen ekonomilerin olumlu büyüme rakamları sayesinde ürün bazında kârlılıklarda yaşanan artışların, Akdeniz rafineri marjını 2016 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 30 artırarak varilde 5.01 dolar seviyesine taşıdığı da kaydedildi. Aynı dönemde Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin getirdiği yüksek kompleksitenin etkin kullanımıyla ağır ham petrol işleme esnekliği ve gösterdiği güçlü operasyonel yönetimle net marjda Akdeniz Bölgesi marjındaki artışın da üzerinde bir performans sağladı. 2017 yılı ilk çeyreğinde tam kapasite çalışan Tüpraş “ara ürün” dahil ulaştığı 7,5 milyon ton şarjla toplam 7.2 milyon ton satış yaparak, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 5 arttırdı. 

Satış hacmindeki yüzde 5 artışın yanı sıra, ortalama petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 58 üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle 2017 ilk çeyrek satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat artarak 12.4 Milyar TL’ye ulaştı. Uluslararası rafinaj karlılığındaki artışı, finansal ve operasyonel performansıyla destekleyen Tüpraş, 2017 ilk çeyrek döneminde 1 milyar 312 milyon TL faaliyet kârına ulaştı. Şirket dalgalı finansal ortamda elde edilen faaliyet karlılığını korurken konsolide vergi öncesi kâr 1 milyar 52 milyon TL, net dönem kârı ise 876 Milyon TL olarak gerçekleştı. 

Tüpraş’ın açıklamasında 2017 ilk çeyrek dönemde faaliyetlerinden 873 Milyon TL nakit yaratan şirketin, güçlü bilançosu ile ülke notunda yapılan aşağı yönlü revizyonlara rağmen yatırım yapılabilir seviyedeki derecelendirme notunu ve görünümünü korumayı başardığı ifade edildi.

Açıklamada “Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi projesi kapsamında alınan krediyle artan net borç seviyesini düzenli olarak azaltmakta olup; net borç /FAVÖK rasyosu son üç yılın en düşük seviyesi olan 1,22’ye ulaşmıştır. Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Tüpraş, 2017 yılı ilk çeyrek döneminde toplam 46,6 Milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirmiştir. Artan küresel rekabet gücüyle ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en yüksek kalitede karşılayarak operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler