1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim Mağdurları Forumu: Biriken yeşil iklim fonları kullanılmalı

İklim Mağdurları Forumu: Biriken yeşil iklim fonları kullanılmalı

Enerji Günlüğü - İklim Mağdurları Forumu, Paris Anlaşması çerçevesindeki Yeşil İklim Fonu’nda biriken fonların bir an önce gelişmekte olan ülkeleri...

İklim Mağdurları Forumu: Biriken yeşil iklim fonları kullanılmalı

Enerji Günlüğü - İklim Mağdurları Forumu, Paris Anlaşması çerçevesindeki Yeşil İklim Fonu’nda biriken fonların bir an önce gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için harekete geçirilmesi çağrısında bulundu.

Afrika, Asya, Karayipler, Latin Amerika ve Pasifik’ten 48 ülkenin, ortak amaçlar doğrultusunda küresel iklim değişikliği ile mücadele amacı ile 2009 yılında kurulan İklim Mağdurları Forumu, Paris Anlaşması çerçevesindeki Yeşil İklim Fonu’nda biriken fonların bir an önce gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için harekete geçirilmesi gerektiğini açıkladı.

48 ülkenin üye olduğu İklim Mağdurları Forumu bugün bir açıklama yayınlayarak, son iki haftada Bonn’da yürütülen iklim müzakerelerinde sağlanan ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığını ifade etti. 1 milyardan fazla insanı temsil eden forum, Paris Anlaşması’nın uygulanmasına dair atılan adımların çok önemli olduğunu vurguladı.

Bonn’daki BM İklim Değişikliği Konferans’ının bitmesine bir gün kala yayınlanan açıklamada özellikle, Paris Anlaşması’nın hedeflerine bağlı kalmak ve 1.5 derece hedefini tutturmak için işbirliğinin giderek artarak devam etmesi gerektiği ifade edildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİNLERCE İŞ ALANI YARATACAK

Etiyopya Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı Debasu Bayleyeng Eyasu “1.5 derece hedefini tutturmak bir hayat memat meselesi.” dedi. “İklim için eyleme geçmek, riskleri azaltacak, havayı temizleyecek, binlerce yeni iş alanı yaratacak, finansal istikrarsızlıkları ortadan kaldırabilecek ve yerel kaynaklarımızı sürdürülebilir bir içimde kullanmamızın yolunu açacaktır.” diye ekledi.

İKLİM EYLEMİ OLMADAN HİÇ BİR ÜLKE TEKRAR HARİKA OLMAYACAK

Filipinler İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı Emmanuel M. De Guzman ise, Trump’ın seçim sloganına atıf yaparak “iklim eylemi olmadan hiçbir ülke tekrar harika olmayacak (Without Climate Action, no country will be great again)” dedi. De Guzman “Mağdur Ülkeler Forumu üyeleri ve birçok diğer ülke daha güçlü hedefler koymaya devam ettikçe, Paris Anlaşması’nın hedeflerine daha hızlı bir biçimde ulaşacağız ve anlaşmayı baltalamaya çalışan istisnai çabalar da boşa çıkacak.” Diye ekledi.

KOSTA RİKA ULAŞIMI KARBONSUZLAŞTIRACAK

Basın toplantısında konuşan Kosta Rika İklim Baş Müzakerecisi William Calvo ise ülkesinden örnek vererek iklim eyleminin ne kadar başarılı olabileceğini ortaya koydu. “Kosta Rika yılın neredeyse tamamında %100 yenilenebilir enerji kullanıyor. Ama burada durmayacağız, şimdi de ulaşım sektörünü karbonsuzlaştırmaya başladık.”

Önceki ve Sonraki Haberler