1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İngiltere Türkiye ile enerjide işbirliği yapmak istiyor

İngiltere Türkiye ile enerjide işbirliği yapmak istiyor

Enerji Günlüğü – Türkiye ile İngiltere arasında son dönemlerde yapılan anlaşmaların siyasi, askeri ve ticari boyutlarının yanı sıra enerji için...

İngiltere Türkiye ile enerjide işbirliği yapmak istiyor

Enerji Günlüğü – Türkiye ile İngiltere arasında son dönemlerde yapılan anlaşmaların siyasi, askeri ve ticari boyutlarının yanı sıra enerji için de yeni bir dönemin habercisi olabileceği kaydedildi.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 'İngiltere-Türkiye enerji işbirliği'ne yönelik yaptığı açıklamada, Türkiye ile İngiltere arasında son dönemlerde yapılan anlaşmaların siyasi, askeri ve ticari boyutlarının yanı sıra enerji için de yeni bir dönemin habercisi olabileceğine dikkat çekti.

ENERJİDE İŞ DÖNÜP DOLAŞIP TÜRKİYE’DE ÇÖZÜLÜYOR

Sadece enerjinin nakli için değil, enerji kaynaklarının ve arzının güvenliği için de Türkiye’nin bölgedeki en önemli aktör olduğu anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Dünyada enerji denilince akla ilk gelen bölgenin Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafya olması tesadüf değil. İşin bizim açımızdan en güzel yanı bu coğrafyada hangi güç enerjiyle ilgili bir söylem veya eylem geliştirecekse, iş dönüp dolaşıp Türkiye'de çözümleniyor. Bölgedeki enerji kaynaklarına dair politika üreten her ülke Türkiye’nin kapısını çalmak zorunda. İngiltere’nin Genişletilmiş Avrupa Enerji Birliği konseptine Türkiye’yi ısrarla dahil etmek istemesi de jeostratejik gücümüzün bir yansıması. Aslında bu güç bize bir tarafta fırsatları, diğer tarafta ciddi krizleri de beraberinde getiriyor. Sürecin iyi bir şekilde yönetilerek bu zorlu dönemden ülkemizin fırsatları kazanca çevirebilecek adımlarla çıkması en büyük dileğimiz.”

İNGİLTERE’NİN İLGİSİ YENİ ORTAKLIKLARIN KAPISINI AÇABİLİR

İngiltere’nin ‘Genişletilmiş Avrupa Enerji Birliği’ne Türkiye dahil edilmeli’ önerisinin önemine vurgu yapan Kumbaroğlu, AB’den ayrılan İngiltere’nin stratejik alanlarda Avrupa’dan ya da Avrupa dışından ortak arayışlarına hız verdiğine dikkati çekti.

Özellikle Brexit sonrasındaki dönemde Türkiye ile İngiltere arasında ardı ardına farklı konseptlerde anlaşmalar yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “İngiltere her ne kadar AB’den çıkmış olsa bile hem Avrupa’da hem de bizim coğrafyamızda yeni arayışlar içinde. Avrupa dışında ilk durakları Türkiye çünkü Türkiye, AB enerjisi için önemli bir kavşak. İngiltere’nin aynı zamanda AB üyesi olmayan Norveç ve İsviçre ile yakın diyaloğu Avrupa’da Türkiye, İngiltere, Norveç ve İsviçre ekseninde yeni enerji işbirliklerinin önünü açmakta” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler