1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yüksek verimli fosil yakıtlı araç elektrikliden daha mı verimli?

Yüksek verimli fosil yakıtlı araç elektrikliden daha mı verimli?

Enerji Günlüğü - Yüksek verimli fosil yakıtlı araçların elektrikli araçlardan daha verimli olduğu ve atmosferi daha az kirlettiği iddia edildi.Elektrikli...

Yüksek verimli fosil yakıtlı araç elektrikliden daha mı verimli?

Enerji Günlüğü - Yüksek verimli fosil yakıtlı araçların elektrikli araçlardan daha verimli olduğu ve atmosferi daha az kirlettiği iddia edildi.

Elektrikli araçlarda verimliliğin, fosil yakıtlı araçlara oranla 3.2 kat daha fazla olduğu, ancak yakıtın ve elektriğin üretim süreçleri göz önüne alındığında durumun tersine döndüğü öne sürülüyor. 

Elektrik verimliliği ile ilgili yapılan bir çok araştırmaya dayandırılan iddiaya göre, elektrikli arçlardaki sayaçtan tekere verimlilik yaklaşık yüzde 70 civarındayken, fosil yakıtlı araçlarda verimlilik yakıt tankından tekere yüzde 22 civarında. Böylece elektrikli araçların verimliliği fosil yakıtlı araçlara göre 3.2 kat daha fazla olduğu görülüyor. 

Ancak, yüzde 90'ı benzin ve yüzde 10'u etanol olan E10 yakıtı için gerekli olan ham petrolü keşfetme, çıkarma, işleme ve ulaştırma maliyetleri de eklendiğinde yakıt tankı maliyeti 1.2639 kat artarken, elektriğin üretilmesi ve sayaca aktarımına kadar olan maliyeti 2.995 kat artıyor. Dolayısıyla yüksek verimlikli araçlar elektrikli araçlardan daha verimli oluyor. 

Ayrıca, tüm süreçler dikkate alındığında, hibritler de dahil olmak üzere az bir yakıtla çok yol alan yüksek verimlikli fosil yakıtlı araçlar atmosfere elektrikli araçlardan daha az karbondioksit saldığı da kaydediliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler