1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtımında vatandaş memnuniyeti arttı

Elektrik dağıtımında vatandaş memnuniyeti arttı

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerinin müşteri memnuniyeti karnesini açıkladı. Geçen yıla göre dağıtıcılardan daha...

Elektrik dağıtımında vatandaş memnuniyeti arttı

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerinin müşteri memnuniyeti karnesini açıkladı. Geçen yıla göre dağıtıcılardan daha memnun görünen vatandaşın, elektriği özel sektörün dağıttığı algısı ise geriye düştü. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10’uncu Sektör Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2016 yılında Avrupa Birliği (AB) içinde konut elektriğinde 28 ülke arasında en ucuz ikinci ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin sanayi elektriğinde ise İsveç ve Finlandiya’dan sonra en ucuz üçüncü ülke olduğunu aktaran Albayrak, “Hem hane hem de sanayi elektriğinde 28 AB ülkesi ortalamasına göre yüzde 60 daha ucuz bir ülkeyiz. Çok ciddi bir iyileşme, çok ciddi bir gelişme” diye konuştu. 

ELEKTRİK FATURASINDA ASGARİ ÜCRET KRİTERİ 

2002 yılında 200 kWh elektrik tüketen bir hanenin aylık elektrik fatura tutarının asgari ücret içindeki payı yüzde 20.1 iken, 2016 yılında bu oranın yüzde 6.3’e düştüğünü aktaran Albayrak, “Bu asgari ücret içindeki toplam elektrik payının maliyetinin düşmesiyle bu alanda ne kadar olumlu, pozitif bir gelişme yaşandığının en somut göstergesidir” dedi. 

5 YILDA 30 MİLYAR TL YATIRIM

Enerji piyasasında özel sektörün yatırım iştahının sürdüğünü ve altyapının sürekli geliştiği, tüketicinin iyi hizmet aldığı bir yapıya doğru gidildiğini belirten Albayrak şöyle devam etti: 

“2015-2020 döneminde 18 kamu, 12 özel sektör olmak üzere toplam 30 milyar liralık bir yatırım planlanıyor. Enerji altyapı yatırımları konusunda Çin’den sonra ikinci, OECD içinde ise birinci olan bir ülkeden söz ediyoruz.” 

DOĞALGAZIN PAYI YÜZDE 10 AZALACAK

Elektrik üretiminde doğalgazın payını yüzde 10 azaltarak doğalgaz ithalatını azalttıklarını söyleyen Bakan Albayrak, “Yerli kömürün payını arttırarak bu alandaki çabalarımız sürüyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarında yüzde 30’luk artış sağladık. Son 10 yılda 75 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleşti. Kurulu gücümüzü son 15 yılda yaklaşık 3 katına taşıyarak, 30 bin MW’den 80 bin MW’ye taşıdık, çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

AMAÇ YERLİ PAYINI ÜÇTE BİRE YÜKSELTMEK

Enerji yatırımlarının sistematikleşmesinin sürdürülebilir büyüme açısından önemli taşıdığını da vurgulayan Albayrak şöyle devam etti:  “Milli Enerji ve Maden Politikası ile ulaşacağımız sürekli enerji arzı, enerji maliyetlerinin düşmesi ve istihdam artışında kilit bir rol üstlenecek. Amacımız enerji üretiminin en az üçte ikisini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde etmek. Yerli kaynaklarımızdan maksimum faydalanmak zorundayız. Kurulu gücümüzün farklı enerji kaynaklarıyla desteklenmesi önemli. Gelecek 10 yılda rüzgar ve güneşte önce 5 bin, ardından 10 bin MW’lik ilave yatırımı sektöre kazandırmak istiyoruz. Bunu da Türkiye’yi yerli ekipman ile yapmayı hedefliyoruz. Bunun ilk adımı olan güneş enerjisinde hem ARGE hem panel üretim yatırımları yapılmasını içeren ilk YEKA ihalesiyle dünyanın en büyük güneş tarlasını Karapınar’da hayata geçirecek şekilde attık” ifadelerini kullandı.

NÜKLEERDE ÖNCE KNOW HOW, SONRA... 

Nükleer enerji konusundaki çalışmaların da hızlandığını kaydeden Albayrak, “Tüm dünya ülkelerinin yüzde 11, OECD ülkelerinin ise yüzde 21 ihtiyacını nükleerden karşıladığı bir dünyada enerji portföyümüzün içinde nükleeri de en kısa sürede hayata geçirmek için çok çalışmaya devam ediyoruz. Nükleer enerji konusunda bütün gayretimiz, ülkemize know how ve teknoloji sağlanarak yetkinliğin arttırılması, daha sonra Türkiye’nin kendi imkanlarıyla nükleer yatırımları hayata geçirmesini sağlamaktır” dedi. 

DOĞALGAZ DEPOLAMA İMKANI ARTACAK

2023 yılına kadar toplamda 10 milyar metreküpün üzerinde bir doğalgaz depolama imkanını hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlatan Bakan Albayrak, Türkiye’nin yıllık tüketiminin en az yüde 20’sini depolayan bir ülke haline geleceğini belirtti. Enerji köprüsü olmanın ötesine geçmek istediklerini vurgulayan Albayrak, “Türkiye enerjinin sadece transfer edildiği değil, aynı zamanda fiyatlandırılmasının yapıldığı, alternatif türev enstrümanlarla piyasa derinliğinin ve geniliğinin oluşturulduğu ve aynı zamanda pazarını daha da büyüterek piyasanın gelişimine yön verebildiği bir enerji sektörüne kavuşturmak” dedi.

EDAŞ’LAR VATANDAŞTAN İYİ NOT ALDI

Elektrik dağıtım firmalarının halkın nezdindeki algısını ölçtüklerini belirten Albayrak, şirketleri tedarik kalitesi ve sürekliliği, müşteri hizmetleri ve iletişim kalemlerinde değerlendiren bir çalışma yürüttüklerini anlattı. Albayrak, 44 ilde 22 bin 600 vatandaşla yüz yüze görüşmeler yapıldığını aktaran Albayrak “Vatandaşın alınan hizmet noktasında dağıtım şirketlerimize verdiği puanlar yaklaşık yüzde 20 arttı. Yani geçen yıl 4 tam puan üzerinden 2.86 olan karne notu 3.45’e yükseldi. Geçen yıla kıyasla bu yıl dağıtım şirketleri yüzde 20’lik bir memnuniyet artışı sağladı. Hizmetlerden duyulan memnuniyet noktasında baktığımızda ise geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 53 oranında bir artış var. Vatandaşlar nezdinde memnuniyet yüzde 60’lık bir seviyeye ulaşıyor ki bu çok olumlu bir performans” ifadelerini kullandı. 

VATANDAŞ ELEKTRİĞİ DEVLETİN DAĞITTIĞINI SANIYOR

Geçen yıl dikkat çeken noktalardan birinin vatandaşa sorulan “Dağıtımı kim yapıyor” sorusuna vatandaşların sadece yüzde 46’sının doğru cevap vermesi olarak anlatan Albayrak, “Yüzde 54’ü bu hizmeti sizin verdiğinizi bilmiyor. Faturayı kim kesiyor? Yüzde 36.9’u biliyor. Faturayı devlet kesiyor algısı artmış. Performans artmış ama bu hizmeti kimin verdiği algısı, özel sektörü değil kamuyu gösteriyor. Bizim için iyi bir şey değil. Dolayısıyla iletişim konusunda ciddi eksikliklerimiz var” dedi.

ELEKTRİK KESİLİYOR DİYENLER YÜZDE 19 AZALDI

Elektrikte tedarik kalitesi ve sürekliliği hususunda ise geçen yıla kıyasla kaliteli hizmet verme açısından iyi bir resim ortaya konduğunu kaydeden Albayrak şöyle dedi: 

“Elektriğimiz kesiliyor diyenler yüzde 19 azaldı. Haftada bir kesiliyor diyenler yüzde 40 azalmış. Ayda bir kesiliyor diyenler yüzde 50 azalmış. Elektriğim nadir kesiliyor ya da hiç kesilmiyor diyenler yüzde 60 artmış. Verdiğiniz hizmet kalitesi arttıkça vatandaş memnuniyetinin arttığının en önemli göstergesidir. Siz iyi sürdürülebilir dağıtım hizmeti verdiğiniz sürece halkımız bunun sonuçlarını çok net şekilde ortaya koyuyor.”

BU YIL DAĞITIMA 5 MİLYAR TL YATIRIM

2016 yılında yatırım tabanının 3576 milyar olduğunu ve bunun  3.7 milyar yatırıma çıktığını ifade eden Bakan Albayrak,  “Bu belirlenen tabanın yüzde 3 artması demek. 2017 yılı daha iddialı bir yıl bizim için. Belirlediğimiz yıllık bütçeler içinde  4.4 milyar liralı bütçenin üzerine çıkarak, 5 milyar TL’ye doğru gitmemiz lazım” dedi.  

266 BİN SOKAK LAMBASI TAMİR EDİLDİ 

Türkiye’de 6.6 milyon sokak lambası bulunduğunu ve bunların  şu anda 5 milyonunun kontrol edildiğini kaydeden Albayrak şu bilgileri paylaştı: “Denetimler devam ediyor. İnşallah kısa sürede tamamını bitirip bütün resmi ortaya koyacağız. 266 bin sokak lambasının tespiti yapılıp tamiri gerçekleşti. Çalışma tamamlandığında 400 bine yakın sokak lambası tamir edilmiş olacak. Gece sokağa çıkmaya korkuyoruz diyen ailelerin güvenlik kaygılarının elimine edilmesi açısından önem taşıyan bu konuda mesafe kat edeceğiz. Bundan sonra da yılda en az iki denetimle, yaşayan bir sistemi inşa ederek sokak lambalarıyla ilgili uzun süredir ortaya koyulan eleştireler elimine edip vatandaş memnuniyetini sağlayacağız” dedi.

YENİ DÖNEM HEDEFLERİ 

Dağıtım şirketlerine yönelik 2017 hedeflerini de paylaşan Bakan Albayrak bu konuda şunları aktardı: “Memnuniyet hedefi yüzde 80. Kesintileri önceden bilmede yüzde 70 hedefimiz var. Ciddi hedef ama iletişim hedefinde ciddi yol kat etmeliyiz. Belirtilen sürede kesintilerin giderilmesi hedefi yüzde 80. Geçen yıla göre iyiyiz ama bunu yakalamamız lazım. İtibar endeksi ve tanınırlık. Vatandaşın üçte ikisi sizi bilmiyor. Daha görünür, tanınır olmanız gereken bir döneme giriyoruz. Burada yüzde 75’lik bir hedefi gelecek yıl ortaya koymamız lazım.” 

Müşteri memnuniyeti açısından çağrı merkezi hizmetlerinde 21 elektrik dağıtım bölgesinden 18’inin başarılı göründüğünü ifade eden Albayrak, önümüzdeki dönemde 21 bölgenin tamamında hedefin yakalanması gerektiğinin altını çizdi. Albayrak, “Çünkü Türkiye bir bölgeden ibaret değil. 780 bin kilometrekarenin tamamında aynı müşteri memnuniyetini yakalamak zorundayız. Çünkü büyük ve güçlü Türkiye diyorsak her alanda olduğu gibi bu alanda da en iyiyi en yukarıyı hedeflemek zorundayız. Güçlü iletişim ve müşteri hizmetleri ile bu hedefleri daha kolay yakalayabiliriz. Sorulara hızlı cevap yüzde 80’lik orana ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler