1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB ve Çin iklim değişikliği mücadelesinde işbirliğini artıracak

AB ve Çin iklim değişikliği mücadelesinde işbirliğini artıracak

Enerji Günlüğü - AB ve Çin, Paris Anlaşması’na bağlılıklarını tekrar ortaya koydu ve uygulama konusunda işbirliklerini arttırma kararı aldı.Brüksel’de...

AB ve Çin iklim değişikliği mücadelesinde işbirliğini artıracak

Enerji Günlüğü - AB ve Çin, Paris Anlaşması’na bağlılıklarını tekrar ortaya koydu ve uygulama konusunda işbirliklerini arttırma kararı aldı.

Brüksel’de devam eden AB – Çin zirvesinin yarın açıklanacak olan ancak basına sızdırılan AB-Çin İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Ortak Açıklaması’nda AB ve Çin, Paris Anlaşması’na bağlılıklarını ortaya koyuyor. 

Açıklamada AB ve Çin, Anlaşma’yı ve iklim değişikliği ile mücadeleyi “istihdam yaratmak, ekonomik büyüme ve yatırım için çok önemli” fırsat olarak gördüklerinin altını çizerek, “politik, teknik, ekonomik ve bilimsel alanlarda daha etkin ve yoğun bir işbirliği” yapacaklarını belirtiyorlar. Bu çerçevede tüm tarafları, Paris Anlaşması’nı savunmaya, Ulusal Bildirimlerini uygulamaya ve çabalarını arttırmaya” davet ediyorlar.

İKLİM FİNANSMANINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklama metninde özellikle iklim finansmanına da dikkat çekiliyor. AB ve Çin ilk defa, gelişmekte olan ülkelerle üçlü temiz enerji kalkınma işbirliği*  için ortak bir karar açıkladılar: Açıklamada “AB ve Çin, diğer gelişmekte olan ülkelere ve özellikle Afrika ülkelerine, en az gelişmiş ülkelere ve küçük ada devletlerine, ulusal kalkınma ve iklim planlarına uygun bir biçimde sürdürülebilir enerjiye erişim, enerji verimliliği ve düşük karbonlu ekonomi alanında destek vermek için işbirliği yapacak” denildi. 

Ayrıca ortak açıklama,  bu gece saat 10:00’da Paris Anlaşması’na dair kararını açıklayacak olan ABD Başkanı Donald Trump'ın kararı ne olursa olsun Paris Anlaşması ve İklim eyleminin giderek güçlenmeye devam edeceğini de gözler önüne seriyor.  

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler