1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İsviçre'de atmosferden karbondioksit emen santral kuruldu

İsviçre'de atmosferden karbondioksit emen santral kuruldu

Enerji Günlüğü – İsviçre'nin başkenti Zürih yakınlarında atmosferden karbondioksit emen dünyanın ilk ticari ölçekli santrali kuruldu. İklim...

İsviçre'de atmosferden karbondioksit emen santral  kuruldu

Enerji Günlüğü – İsviçre'nin başkenti Zürih yakınlarında atmosferden karbondioksit emen dünyanın ilk ticari ölçekli santrali kuruldu. 

İklim değişikliğine yol açan hava kirliliğine çözüm olabilecek önemli bir adım atıldı. İsviçreli Climeworks şirketi, başkent Zürih yakınlarında atmosferden karbondioksit toplayan ve bunu doğrudan satan dünyanın ilk ticari ölçekli santralini Çarşamba günü açtı.

‘Direct Air Capture (DAC)’ adı verilen santral yılda havadan 900 ton karbondioksit toplayarak yakınındaki bir seraya sebze yetiştirmek üzere aktarmayı hedefliyor. 

Kendisine enerji sağlayan atık ısı geri kazanım tesisinin üzerine kurulan karbondioksit toplama makinesinde yakalama işlemi sırasında fanlar havayı bir filtre sistemi boyunca itiyor ve CO2 filtrenin yüzeyine kimyasal olarak çöküyor. Filtre dolduğunda CO2 yaklaşık 100 ° C'lik bir sıcaklıkta izole ediliyor. 

Climeworks, önümüzdeki yıllarda bu pilot proje benzeri ticari pilot projeler başlatmayı ve yer altı depolamayla birleştirerek negatif emisyon üretme potansiyelini test etmeyi planlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler