1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ataseven: Rüzgar yarışı yerlileşmeyi sağlayamaz

Ataseven: Rüzgar yarışı yerlileşmeyi sağlayamaz

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Bakanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar lisans yarışmaları yönetmeliğinin enerji alanındaki...

Ataseven: Rüzgar yarışı yerlileşmeyi sağlayamaz

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Bakanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar lisans yarışmaları yönetmeliğinin enerji alanındaki “daha çok yerli, daha çok yenilenebilir” yaklaşımını desteklemediğini savundu. 

Türkiye rüzgar enerjisi sektörü bugün Ankara’da, sektörün önündeki lisans yarışma ihaleleri ile YEKA ihalelerini masaya yatırdı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) Holiday İnn Otel’de gerçekleştirdiği toplantıda Haziran ayında yapılacak rüzgar yarışmaları konuşuldu. “Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Ön Lisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği” kapsamında 25-30 Nisan 2015’te başvuruları alınan ve YEKA projesi ile çakışan 710 MW’lık alanlara ait yarışmaların yapılmasına ilişkin detayların da konu edildiği sektör toplantısında, katılımcılar teknik detayları öğrendi. 

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI 

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, sektöre hizmet veren tüm firmaların YEKA ve RES yarışmalarının sonuçlarını merakla beklediğini, bununla birlikte yarışma yönetmeliğinin sektörün beklentilerini karşılamadığını ifade etti. 

Yenilenebilirdeki temel politikanın “daha çok yerli, daha çok yenilenebilir” olduğunu hatırlatan Ataseven, yarışma yönetmeliğinin bu politika ile uyuşmadığını, bu şekilde ilerlemenin yerlileşmeyi teşvik etmeyeceğini savundu. 

ESKİ FİYAT VERMEYE ZORLUYOR

Sektörün endişelerini dile getiren Ataseven, yönetmeliğin eksi fiyat vermeye teşvik ettiğini ve bu durumun projelerin yapılabilirliğini etkilediğini söyledi. Belli bir baz fiyata oturmayan tekliflerin bankalar için de sorun oluşturduğuna dikkat çeken Ataseven, sektörün finans sağlamak için Exim kredilerine başvurmak durumunda kalacağını ve yerli sanayinin gelişmesi bir yana, sektörü daha çok yurtdışından finans ve komponent sağlamaya iteceği düşüncesinde olduklarını belirtti. 

710 MW HAZİRAN’DA, KALAN 2290 MW 2017 İÇİNDE

Haziran ayının 21-22 ve 23’ünde yapılacak yarışmalarda 710 MW’lık kapasitenin yarışmaya tabi olacağını, kalan 2.290 MW’lık kısmın yarışmalarının da 2017 yılı sonuna kadar yapılmasının planlandığını ifade eden EPDK Grup Başkanı Dr. Refik Tiryaki, yarışma yönetmeliğinin detaylarını paylaştı. Tiryaki, yarışmanın temel amacının aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için ilan edilen kapasiteden fazla başvuru bulunması veya santral sahası çakışan/kesişen başvurular bulunması nedeniyle yapıldığını belirtti. Teklif edilen fiyatın7.3$/cent’in üzerinde olamayacağını belirten Tiryaki, en yüksek fiyatın 7,3$/cent olabileceğini, hatta eksi değerde de fiyat teklif edilebileceğini iletti. Eksi fiyatın amacının yarışmacıları rasyonel bir fiyata itmek, sıfır fiyat vermenin kimseyi garanti altına almayacağını anlatmak için yapıldığını belirten Tiryaki, “Eksi fiyat verenler yerli katkıdan pay alamayacaktır ve şirketlerin lehine olan bir durum değildir” dedi. 

Teklif fiyatına ve YEKDEM’e katılıp katılmama durumuna göre yarışma sürecini örneklerle anlatan Tiryaki, teminat tutarının beher MW için 50.000 TL olduğunu hatırlatarak

eşit teklif oluştuğunda yarışmanın kapalı zarf ile eksiltme usulüne göre devam edeceğinin altını çizdi. 

Haziran ayı içinde yapılacak yarışma sonuçları TEİAŞ tarafından 10 gün içinde kuruma bildirilecek ve yarışmayı kazanan şirketler önlisans ve lisans süreçlerini Elektrik piyasası Lisans yönetmeliği ve ilgili mevzuat uyarınca tamamlayacak.  

 
Önceki ve Sonraki Haberler