1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’nin yüzde 49’u Türkler’in

Akkuyu NGS’nin yüzde 49’u Türkler’in

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’unu Türk şirketlerinin oluşturduğu Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu satın alıyor. Hayata...

Akkuyu NGS’nin yüzde 49’u Türkler’in

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’unu Türk şirketlerinin oluşturduğu Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu satın alıyor. 

Hayata geçirildiğinde Türkiye’nin ilk nükleer santrali unvanını alacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’ni işletecek Akkuyu Nükleer AŞ’ye Türk şirketleri de ortak oluyor. Akkuyu NGS’yi kuracak şirketin sahibi konumundaki Rus devlet şirketi Rosatom, projeye Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumu dahil etme kararı aldı. Türk şirketlerin Akkuyu Nükleer AŞ proje şirketinin hissedarları arasına katılma koşullarını belirleyen sözleşme Moskova’da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında imzalandı. 

Akkuyu NGS’nin yüzde 49’una sahip olacak Konsorsiyumda, Cengiz Holding (Cengiz Holding AŞ), Kalyon İnşaat (Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ) ve Kolin İnşaat (Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ) şirketleri yer alıyor. Ortaklık Sözleşmesi’nin (Shareholders Agreement) 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. 

Anlaşma sonunda projenin uygulanmasına yetecek bir kuruluş sermayesi oluşturularak, ihtiyaç duyulan büyüklükte kredi finansmanını çekme imkanı sağlanacak. Bu sözleşme aynı zamanda Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek bir nükleer enerji projesinde yabancı sermayenin katılımına dünyadaki ilk örnek olacak.  

2010 yılında imzalanan hükümetlerarası sözleşmeye göre, hisselerin en az yüzde 51’i Rus şirketlere ait olması gerektiğinden, konsorsiyum, Türkiye’de Akkuyu nükleer enerji santrali projesinin yapımı için kurulan Akkuyu Nükleer AŞ’nin yüzde 49’unu satın alacak. 

Söz konusu yatırım, yabancı şirketlerin Rusya Federasyonu’nun yurtdışında gerçekleştirdiği projelere yaptığı en büyük yatırım olmanın yanı sıra son 17 yılda nükleer enerjiye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olma özelliği taşıyor. 

Akkuyu NGS’nin ortağı olacak konsorsiyumda yer alan şirketler, Türkiye toptan elektrik satış piyasasında yaklaşık yüzde 30’luk bir paya sahip. Konsorsiyumu oluşturan şirketlerden Cengiz Holding, halihazırda Akkuyu NGS projesinde deniz hidroteknik yapıların “anahtar teslimi” inşaatında müteahhit olarak yer alıyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler