1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Büyük kömür şirketlerinde iklim değişikliği riski

Büyük kömür şirketlerinde iklim değişikliği riski

Enerji Günlüğü - Büyük kömür şirketleri iklim değişikliği nedeniyle düşük karbon fiyatlamasıyla değer zincirlerine 16 milyar dolar maliyet eklediler.Carbon...

Büyük kömür şirketlerinde iklim değişikliği riski

Enerji Günlüğü - Büyük kömür şirketleri iklim değişikliği nedeniyle düşük karbon fiyatlamasıyla değer zincirlerine 16 milyar dolar maliyet eklediler.

Carbon Disclosure Project (CDP) raporuna göre, Anglo American ve Vedanta Resources gibi kömür madeni işleten büyük şirketler iklim değişikliği nedeniyle, tonu 7 dolardan düşük karbon fiyatlamasıyla değer zincirlerine 16 milyar dolar maliyet eklediler. 

12 şirketin ele alındığı rapora göre endüstrinin en büyük aktörleri, büyük oranda fosil yakıtların kullanımına ve satışına bağlı kalıyor. Şirketler sermayelerinin neredeyse yarısını bakır ve nikel gibi düşük karbonlu teknolojilere yardımcı olacak metalara harcamakla birlikte, yatırımlarının % 25'ini fosil yakıtlara bırakıyor.

İncelenen firmaların % 75'i emisyon yoğunluğunu azaltmak için önlemler almış olsa da, yoğun emisyonlu sanayilere ürün tedarik etme ile ilgili birçok risk devam ediyor. Firmalar genel olarak kömürden uzak dursalar da son altı yıldır petrol ve gaz üretiminin iki katına çıkması, elde edilen faydaları bu şekilde sıfırladı. 

Rapora göre, Çin'in iklim değişikliği düzenlemesinde ve karbon fiyatlama konusunda öncü rol oynamayı benimsemesi de kömür talebini düşürebilir.

Rapora göre, Vale, Boliden ve BHP şirketleri karbon ölçümleri konusunda iyi performans gösterirken, Vedanta Resources, First Quantum Minerals ve Freeport McMoRan şirketleri en kötü performans gösteren şirketler.

Önceki ve Sonraki Haberler