1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Kumbaroğlu: Rüzgarın önü açık

Kumbaroğlu: Rüzgarın önü açık

Enerji Günlüğü - Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 1000 MW’lik YEKA rüzgar lisans ihalesinde çıkan fiyatın rüzgar enerjisinin önünün açık olduğunu...

Kumbaroğlu: Rüzgarın önü açık

Enerji Günlüğü - Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 1000 MW’lik YEKA rüzgar lisans ihalesinde çıkan fiyatın rüzgar enerjisinin önünün açık olduğunu gösterdiğini söyledi.

Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, alanında en iyi küresel firmaların ihaleye girdiğini hatırlatarak, 3,48 cent/kWh fiyatının piyasa şartlarına göre iyi olduğuna işaret etti. Karapınar güneş YEKA ihalesinde en düşük fiyatın 6,99 cent/kWh olduğunu hatırlatan Kumbaroğlu “Bugün rüzgar için yapılan YEKA ihalesinde 3,48 rakamının görülmesi Karapınar’daki rüzgar enerjisini güneş enerjisinin yarı fiyatına getiriyor. Bu rekabetle, bu fiyatlarla rüzgar enerjisinin önünün hızlı gelişime açık olduğunu görüyoruz” dedi.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLMELİ

Yaygınlaşma döneminde ölçek ekonomisinin ters işleyebileceğinin dikkate alınması gerektiğini hatırlatan Gürkan Kumbaroğlu, “Şebeke entegrasyonu için gerekli yatırım ve arz güvenliği için gerekli yedek kapasite ihtiyacının belirlenerek sürecin yönetilmesi önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

İhaleyi kazanan konsorsiyumun türbinci ortağı Siemens’in, Almanya’nın en önemli küresel firmalarından biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Türkiye ve Almanya arasında son dönemde oldukça gergin bir dönem yaşanıyor. Bu ihalenin iki ülke ilişkilerini olumlu etkilemesi ve enerjinin barışçıl etkisinin egemen kılınması en büyük temennimiz. YEKA ihalesinden ortaya çıkan dev yenilenebilir işbirliği farklı alanlardaki yatırımcılar için de cesaretlendirici bir örnek teşkil edebilir.” 

 

Önceki ve Sonraki Haberler