1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Otogaz vergisinde Türkiye dünya lideri

Otogaz vergisinde Türkiye dünya lideri

Enerji Günlüğü - Kendi gelir grubu içinde benzin fiyatı en yüksek olan ülke olan Türkiye aynı zamanda otogaz vergisinde dünya lideri konumunda.Cumhuriyet...

Otogaz vergisinde Türkiye dünya lideri

Enerji Günlüğü - Kendi gelir grubu içinde benzin fiyatı en yüksek olan ülke olan Türkiye aynı zamanda otogaz vergisinde dünya lideri konumunda.

Cumhuriyet Halk Partisi, akaryakıta ardarda zam yapılması üzerine akaryakıttan alınan vergilerle ilgili rapor hazırladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu imzalı rapora göre, Türkiye kendi gelir grubu içinde benzin fiyatı en yüksek ve otogazdan alınan en yüksek vergiye sahip ülke.

Son 10 yılda İstanbul’da ortalama kurşunsuz benzinin fiyatının 2lira 73 kuruştan 5 lira 19 kuruşa, motorinin fiyatının ise 2lira 32 kuruştan 4 lira 54 kuruşa çıktığı hatırlatılan Rapora göre ayrıca LPG’de uygulanan vergi oranı yüzde 46,78 olurken, Türkiye’yi sırasıyla yüzde 45 ile Litvanya ve yüzde 44 ile Hollanda takip ediyor. Belçika’da ise bu oran yüzde 17’ye kadar düşmüş durumda.

VERGİNİN VERGİSİ ALINIYOR

Türkiye’de ise vatandaş, 1lira 46 kuruş maliyeti olan bir litre benzin için 3 lira 17 kuruş, 96 kuruş maliyeti olan bir litre LPG için 1lira 47 kuruş vergi ödemek zorunda kalıyor. Her 1 litrelik akaryakıtta 1lira ile 2 lira arasında “özel tüketim” vergisi bulunuyor. Vergiler ÖTV ile sınırlı kalmayıp bir de ÖTV eklenmiş akaryakıt bedeli üzerinde yüzde 18 KDV kesiliyor. Rapora göre, böylece “verginin de vergisi” alınıyor. 

GÜNLÜK GELİRİN DÖRTTE BİRİ BENZİNE

Geneli itibariyle akaryakıttan alınan vergi merkezi devlet bütçe gelirlerinin yüzde 12’sini aşan bir orana ulaşıyor. Kendi gelir grubu içinde benzin fiyatı en yüksek olan ülke de Türkiye… Ortalama gelire sahip bir kişi, günlük gelirinin dörtte birini benzine harcıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler