1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Bulgaristan Belene NGS’yi yeniden canlandırıyor

Bulgaristan Belene NGS’yi yeniden canlandırıyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, 2 GW’lık Belene nükleer santrali için önümüzdeki yıl ihale düzenleyecek. Bulgaristan Enerji Bakanlığı, daha önce...

Bulgaristan Belene NGS’yi yeniden canlandırıyor

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, 2 GW’lık Belene nükleer santrali için önümüzdeki yıl ihale düzenleyecek. 

Bulgaristan Enerji Bakanlığı, daha önce vazgeçtiği 2.000 megawatt büyüklüğündeki Belene Nükleer Santrali projesi için 2018'in ilk çeyreğinde yeniden ihaleye çıkmayı planlıyor. 

2018 ilk çeyrekte açılacak ihale ile 10 milyar euro büyüklüğündeki proje için özel sektörden yatırımcı aranacak. İhaleyi alacak yatırımcının devlet garantisi veya uzun vadeli enerji alım sözleşmesi olmadan santrali inşaa etmesi gerekiyor. Tuna nehri kıyısında inşaa edilecek santral için Rosatom'dan alınmış ekipmanların sevkiyatı Eylül sonuna kadar tamamlanacak. 

Bulgaristan, Belene nükleer santrali için daha önce yaptığı ve Rus nükleer enerji şirketi Rosatom'un kazandığı ihaleyi AB'den ve Washington'dan gelen baskılarla 2012'de iptal etmişti. İhalenin iptal edilmesine karşın, Bulgaristan, Rosatom'dan mahkeme kararı ile nükleer santrali almak ve 600 milyon euro ödemek zorunda kalmıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler