1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: OPEC'in petrol fazlasından kurtulması zaman alacak

IEA: OPEC'in petrol fazlasından kurtulması zaman alacak

Enerji Günlüğü - OPEC’in petrolde arz fazlası sorunundan kurtulmasının bazı petrol üreten ülkelerdeki üretim artışları ve ABD kaya petrolü üretimi...

IEA: OPEC'in petrol fazlasından kurtulması zaman alacak

Enerji Günlüğü - OPEC’in petrolde arz fazlası sorunundan kurtulmasının bazı petrol üreten ülkelerdeki üretim artışları ve ABD kaya petrolü üretimi nedeniyle yakın bir zamanda gerçekleşmeyeceği ifade edildi.

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre OPEC, petrolde herhangi bir fiyat artışının ABD’de kaya petrolü üretimini desteklemesi ve Libya, Nijerya, Kazakistan gibi bazı petrol üreten ülkelerdeki üretim artışları nedeniyle küresel Petrol fazlasından yakın bir zamanda kurtulmayacak.

UEA Petrol piyasaları ve sektör birimi yöneticisi Neil Atkinson, “Petrol stoklarını beş yıllık ortalamaya düşürmek istiyorlarsa uzun vadeli çalışmaları gerekir” şeklinde görüş bildirdi. Atkinson, “Yeniden dengelenme inatçı bir süreç” diye devam etti.

LİBYA’DA ÜRETİM ARTIYOR

Libya'nın en büyük petrol sahası Sharara'da günlük petrol üretimi artıyor. Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre geçen Pazar günü 200 bin varil seviyesinde olan üretim Salı günü 230 bin varile yükseldi. Kaynaklar ayrıca, Libya'nın Zueitina limanından da petrol yüklemelerinin başladığını ifade ediyorlar. Libya'nın günlük petrol üretimi Temmuz ayında son 3 yılın en yüksek seviyesi olan 1,02 milyon varile yükselmişti. 

KAZAKİSTAN TAAHHÜDÜNÜN YÜZDE 3 ÜZERİNDE ÜRETTİ

Öte yandan, Kazakistan'ın petrol üretimi Ocak-Temmuz döneminde, OPEC ve OPEC üyesi olmayan üreticiler arasında yapılan arz kısıntısı anlaşmasında taahhüt ettiği miktarın yüzde 3 üzerine çıkarak 1,72 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Toplam üretim yüzde 10 artışla 49,9 milyon ton oldu. Temmuz ayında toplam üretim yüzde 0,4 artışla 7,38 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Kashagan sahasında ise günlük üretim Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3 artarak 768 bin varil oldu. 

Önceki ve Sonraki Haberler