1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı’nın elektrik üretimi yüzde 70 arttı

Sabancı’nın elektrik üretimi yüzde 70 arttı

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa, bu yılın ilk yarısında elektrik üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre...

Sabancı’nın elektrik üretimi yüzde 70 arttı

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa, bu yılın ilk yarısında elektrik üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttırdı.  

Sabancı Holding, yılın ilk yarısına ilişkin mali konsolide mali verilerini açıkladı. Buna göre Holding’in konsolide satışları, 2017 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 19 Milyar 200 Milyon TL’ye yükseldi. 

Holding’in ilk altı ayındaki operasyonel karlılığı ise yüzde 21 artışla  4 Milyar 300 Milyon TL’ye çıktı. Sabancı Holding’in toplam varlıkları ise 2017 yılının ilk yarısı itibari ile 326 Milyar 582 Milyon TL’ye, toplam konsolide ana ortaklığa ait özkaynakları ise 24 Milyar 564 Milyon TL‘ye ulaştı. 

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye’nin Sabancı’sı olarak 90 yılı aşkın geçmişimizden aldığımız güç, deneyim ve kültürümüzle her geçen gün büyümeye devam ediyoruz. DNA’mızda da olan inovasyon, AR-GE alanındaki çalışmalarımızı; güçlü insan kaynağımızın da katkısıyla daha dinamik, daha etkin ve daha rekabetçi bir yapıyla sürdürüyoruz” dedi. 

İnsan kaynağının, en büyük güçleri olduğunu ifade eden Mehmet Göçmenr, “Sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk anlayışından da ödün vermeden yenilikçi ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle paydaşlarımıza sürdürülebilir değer yaratacağız” diye konuştu. 

AKBANK’TAN 235 MİLYAR TL KREDİ

Holding’in finans alanındaki amiral gemisi Akbank’ın reel sektöre yönelik kredilerinin yüzde 7,4 büyümeyle 190 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplamda 235 milyar TL’ye ulaştığını belirten Mehmet Göçmen, “Akbank’ta dijital kanalları kullanan müşteri sayımızı 3,6 milyona, mobil bankacılık aktif müşteri sayımızı ise 3,5 milyona taşıdık. Bu yıl ayrıca dijital alandaki öncü yeniliklerden Blockchain teknolojisini yurtdışı para transferlerinde kullanan ilk Türk bankası olduk” ifadesini kullandı. 

ENERJİSA’NIN FAALİYET KARI %18 ARTTI

Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin elektriğe erişimini sağlayan Enerjisa’nın satışlarını yüzde 16, tek seferlik gelir ve giderler hariç faaliyet karını da da yüzde 18 arttırdıklarını anlatan Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, “Çok geniş bir coğrafyada hizmet verdiğimiz ve 20 milyon kişinin elektrik enerjisine erişimini sağlayan elektrik dağıtım iş kolumuzda yatırımlarımızı geçen yılın aynı dönemine göre 780 Milyon TL yatırım yaparak yüzde 44 artırdık. 2016 yılı ve 2017’nin başında işletmeye giren üretim birimlerimizin de katkısıyla, bu yılın ilk yarısında toplam elektrik üretimimiz geçen yılın aynı döneminin yaklaşık yüzde 70 üzerinde gerçekleşti” dedi. 

AR-GE VE İNOVASYON

Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun faaliyetlerine de değinen Göçmen, Sabancı-Bridgestone ortaklığının Aksaray’daki ikinci fabrika yatırımına devam ederken, İzmit fabrikasında da belgelendirilen Ar-Ge Merkezi’ni hayata geçirdiklerini anlatan Göçmen “Brisa ile küresel pazara son 5 yılda 1,5 milyar TL değerinde ürün ihraç ettik. Brisa AR-GE Merkezimizle %94 olan yerli üretim oranını artıracak ve ihracatımıza ivme kazandıracağız” ifadelerini kullandı. 

Mehmet Göçmen, Amerika’dan Asya Pasifik’e kadar dört kıtada faaliyet gösteren Kordsa’nın operasyonel kârlılığını yüzde 22, net kârını ise yüzde 11’lik artışla 112 milyon TL’ye çıkardığı bilgisini paylaştı. 

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Temsa’nın da son üç yıldır Türkiye otobüs pazar lideri olduğunu kaydeden Mehmet Göçmen şunları söyledi: 

“Temsa’nın 2017 yılının ilk yarı pazar sonuçlarına göre yüzde 33’lük pay ile liderliğini koruduğunu belirtti. Göçmen sözlerine şöyle devam etti. “Temsa şirketimizin pazar payı %33 seviyelerinde. Dünyanın birçok ülkesinde yollarda Temsa otobüslerini görmek ülkemiz için gurur verici. 2017 yılı yurtdışı ciro hedefimiz ise 170 milyon doları aşmak.”

ÇİMENTODA BÜYÜYECEK 

Sabancı Grubu’nun, Akçansa ve Çimsa ile çimento sektöründeki liderliğini sürdürdüğünü anlatan Mehmet Göçmen şu bilgileri verdi: 

“Çimsa'nın 165 milyon ABD doları yatırım ile Afyonkarahisar’da bulunan fabrikamızın modern teknolojilerle donatılmış yeni yerine taşınma sürecini tamamladık. Çimsa Eskişehir Fabrikamızda 55 milyon ABD Doları tutarında yatırım ile I. Üretim Hattı’nın hem gri hem beyaz klinker üretecek şekilde modifikasyonunu gerçekleştiriyoruz. Bu yatırımımızın ardından, Eskişehir Fabrikamız yıllık 415 bin ton beyaz klinker üretim kapasitesine ulaşmış olacak. Böylece, Mersin Fabrikamız’ın mevcut üretimiyle birlikte yıllık beyaz klinker üretim kapasitemiz 1,6 milyon tona ulaşacak ve beyaz çimentodaki global konumumuz daha da güçlenecek.”

TEKNOSA’DAN 1.5 MİLYAR CİRO

2017 yılının ilk yarısının perakende sektörü için genelde durgun geçtiğini hatırlatan Mehmet Göçmen, “Teknosa markamız ile mağaza satışlarında hedeflediğimiz artışı yakaladık. İlk yarı toplam ciromuz 1 milyar 531 milyon TL olarak gerçekleşti. Hedefimiz, yılın diğer yarısında sektörün üzerinde büyüyerek pozitif değer yaratmayı sürdürmek” diye konuştu. 

BES’TE 2000 FİRMA AVİVASA’YI TERCİH ETTİ

Sigorta şirketi Avivasa ile yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre fon büyüklüğünde yüzde 28 büyüme yakaladıklarını anlatan Göçmen sözlerine şöyle devam etti: 

“30 Haziran 2017 tarihli verilere göre 13,5 milyar TL fon büyüklüğü ve %19,3 pazar payı ile Avivasa şirketimiz BES fon büyüklüğünde sektör liderliğini sürdürüyor. Bu tarih itibariyle de katılımcı sayımız 885 bine ulaşmış durumda. Otomatik katılım sisteminde ise aralarında ülkemizin dev holdinglerinin de yer aldığı yaklaşık 2.000 firma AvivaSA’yı tercih etti, BES’teki başarımızı Otomatik Katılımda da sürdürmeyi hedefliyoruz.”

AKSİGORTA NET KARINI İKİYE KATLADI

Göçmen’in verdiği bilgiye göre Aksigorta şirketi yılın ilk yarısında yüzde 7 büyümesine rağmen prim üretimini yüzde 15 arttırdı. Haziran sonu itibarıyla Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) bazında hazırlanan finansal tablolara göre ise Aksigorta net karı geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katlanarak 74 milyon TL’ye ulaştı. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler