1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Danimarka’da 'rüzgar' petrol aleyhine esiyor

Danimarka’da 'rüzgar' petrol aleyhine esiyor

Enerji Günlüğü - 2050 yılına kadar elektrik ihtiyacının yarısını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Danimarka, petrol piyasasından...

Danimarka’da 'rüzgar' petrol aleyhine esiyor

Enerji Günlüğü - 2050 yılına kadar elektrik ihtiyacının yarısını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Danimarka, petrol piyasasından çıkarak yenilenebilir enerjiye, özellikle de rüzgara yatırım yapıyor.

Danimarka mevcut durumda elektriğinin yüzde 40’ını yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Ülkenin hedefi ise 2020 yılına kadar bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak. 

PETROLDEN KAZANILAN PARA RÜZGARA

Danimarka, petrol ve gaz üretiminden ne kadar fazla para kazanırsa o kadar fazla yenilenebilir enerjiye yatırım yapacak ve temiz enerjiye geçiş hedefinde de o kadar başarılı olabilecek. Danimarka her yıl Kuzey Denizi’ndeki petrol ve gaz yataklarından toplam 1.3 milyar dolar gelir elde ediyor. Bu gelir de 170 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek 1 GW rüzgar santrali yatırımı için yeterli bir tutar. 

Danish Oil and Natural Gas (DONG) dünyanın en büyük denizde kurulu rüzgar santrali yatırımcısı olarak gelirlerinin bir kısmını yeni offshore rüzgar santralleri kurmaya odaklanmış durumda. 

Danimarka yavaş yavaş yokolan petrol çağında son petrol şirketi olan Maersk Oil’i de satarak elden çıkardı. Bu da ülkenin 2050 yılına kadar fosil yakıt kullanımını tamamen sonlandırarak yenilenebilir enerjiye geçiş yapma hedefinde ne kadar ciddi olduğunun göstergesi olarak görülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler