1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Finlandiya’da kömürün yerini nükleer alacak

Finlandiya’da kömürün yerini nükleer alacak

Enerji Günlüğü - Kömür kullanımını sonlandırmak için yasal hazırlıklar içinde olan Finlandiya, enerji arz güvenliğini sağlamak için iki yeni nükleer...

Finlandiya’da kömürün yerini nükleer alacak

Enerji Günlüğü - Kömür kullanımını sonlandırmak için yasal hazırlıklar içinde olan Finlandiya, enerji arz güvenliğini sağlamak için iki yeni nükleer enerji santrali kuracak.

Elektriğinin yüzde 10’unu kömürden üreten ve Kuzey ülkeleri arasında en çok kömür tüketen ülke olan Finlandiya, kömüre alternatif olarak iki adet yeni nükleer enerji santrali kurmaya hazırlanıyor. Helsinki’nin kendi nükleer kapasitesini artırarak Rusya’dan enerji ithalatını azaltmayı amaçladığı ifade ediliyor. İki yeni nükleer reaktör Olkiluoto 3 ve Hanhikivi 1 sırasıyla 2018 ve 2024’te kullanıma girecek. Finlandiya, komşusu İsveç’ten nükleer enerji satın alıyor ancak İsveç de nükleer santrallerini durdurma kararı aldı.

YASALAR 2018’DE HAZIR OLACAK

Finlandiya, önümüzdeki yıl kömür kullanımının sonlandırılması ve karbon vergilerinin artırılması için yeni bir kanunu yürürlüğe koyacak. Finlandiya Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Riku Huttunen “Bu strateji, 2030 yılına kadar kömürün bir enerji kaynağı olarak kullanılmasını sonlandırmayı amaçlıyor. Bunun için bir kanun hazırlamalıyız. Bu da önümüzdeki yıl gerçekleşecek.” şeklinde konuştu.

ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ESNEKLİK SAĞLANACAK

Bununla birlikte yeni kanunda arzın devamlılığını sağlayabilmek için kanunda ‘manevra için alan bırakılacak.’ Yani kömürle çalışan termik santraller, elektrik kesintisi durumunda kullanılmak için hazırda bekletilebilecek. Finlandiya’da 2016 yılında, 4,1 milyon ton petrol değerinde kömür yakıldı.

FİNLANDİYA 2030’A KADAR TÜM KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİ YASAKLAYACAK

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler