1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kazdağı’ndan mesaj: Enerji kooperatiflerinin önü açılsın

Kazdağı’ndan mesaj: Enerji kooperatiflerinin önü açılsın

Enerji Günlüğü - Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nce düzenlenen Enerji Kooperatifleri Çalıştayı’ndan, “enerji kooperatiflerinin...

Kazdağı’ndan mesaj: Enerji kooperatiflerinin önü açılsın

Enerji Günlüğü - Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nce düzenlenen Enerji Kooperatifleri Çalıştayı’ndan, “enerji kooperatiflerinin önü açılsın” mesajı çıktı. 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yürütülmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nca desteklenen “Birlikte Yeşil Enerjiye” projesi kapsamında, proje ortağı Küçükkuyu Belediyesi  ev sahipliğinde “Enerji Kooperatifleri Çalıştayı” gerçekleştirildi. Küçükkuyu Zeytin Kültür Merkezi’deki çalıştayda Türkiye’nin farlı üniversitelerinde bilim insanları, kamu görevlileri, yerel yönetim , Enerji Kooperatifleri ve Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı. 

Etkinliğe, Birlikte Yeşil Enerjiye projesi kapsamında Bölgede iklim değişikliği ile mücadele etmek için bir araya gelen Sivil Toplum örgütlerinin oluşturduğu İklim İçin STK Ağı da destek verdi. 

Açılış konuşmalarını Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan ve Küçükkuyu Belediyesi proje sorumlusu Cansu Polat gerçekleştirdi. Her üç konuşmacı da iklim değişikliğinin yarattığı yıkıcı sonuçlardan bahsederek yeşil enerjinin ve yeşil enerji üretiminde de kooperatiflerin önemine değindi. 

Çalıştaya katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer  ve Ege ve Marmara Belediyeler Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu da katılımcıları selamlayarak enerji kooperatiflerinin çoğalması ve bir an önce üretime geçmelerinin önemine değindi ve kamuyu da kooperatiflerin önünü açmak üzere göreve davet etti. 

ENERJİ KOOPERATİFLERİNİN ÖNÜ AÇILSIN 

Kolaylaştırıcılığını Süheyla Doğan’ın gerçekleştirdiği “Yenilenebilir Enerji Politikaları ve Enerji Kooperatifleri” konulu birinci oturumun ilk konuşmacısı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifleri Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Melih TOPRAK idi. “Enerji Kooperatifleri Mevzuatı” hakkında bilgi veren Toprak, bu konulardaki sorunların kamu ve kooperatiflerin işbirliği ile çözüleceğine inandığını söyledi. 

İzmir Enerji Kooperatifi kurucu ve yönetim kurulu üyesi Görkem TENELER ise yaptığı konuşmaca İzmir’in genç girişimcileri tarafından kurulan  kooperatifin enerji üretmek amacıyla yer arayışına başladığını, kısa sürede üretime başlamayı hedeflediklerini söyledi.

ÜRETİME BAŞLAYABİLEN ENERJİ KOOPERATİFİ YOK

Kolaylaştırıcılığını Yeşil Düşünce Gazetesi Editörü Mahmut Boynudelik’in yaptığı “Türkiye’deki Enerji Kooperatiflerine Bakış” başlıklı ikinci oturumda, Yeşil Düşünce Derneği  Başkanı  Sevil TURAN “Türkiye’de Kurulan Enerji Kooperatifleri ve Çanakkale Örneği”,  Motif Proje’den Deniz Selkan POLATKAN “Yenilenebilir Enerjide Üretimden Örgütlenmeye” ve Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi kurucusu  İnşaat Mühendisi  “SEYEKO Güncesi” başlıklı sunumları gerçekleştirdi.  Türkiye’de enerji kooperatiflerinin sayısının yalnızca 20 olduğunun vurgulandığı oturumda, kooperatiflerin önündeki  finansman, mevzuat vb. sorunların aşılması gerektiği ve yenilikçi, ARGE çalışmalarına önem veren, katılımcı kooperatiflerle enerji üretimine bir an önce başlanması gerektiği vurgulandı.

ALMANYA’DA 900, TÜRKİYE’DE 20 KOOPERATİF 

Kolaylaştırıcılığını Serbest Gazeteci İbrahim Günel’in gerçekleştirdiği Kooperatifçilik İyi Uygulamaları, “Türkiye’den ve Yurtdışından Örnekler” konulu oturum, kooperaticçilik açısından geleceğe dair umut veren, renkli bir oturum oldu. Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ESKİYÖRÜK, “Başarılı Bir Kooperatif Örneği Olan Tire Süt Kooperatifi” başlıklı konuşmasında ortaklarının tüm ihtiyaçlarını gideren ve ortaklarının ürününü değerinde alarak üreticisini mutlu eden, markalaşma ve tanınırlık konusunda büyük yol kat eden Tire Süt Kooperatifi’nin başarı hikayesini anlattı. 

Güneş Gönüllüsü Dr. Alper ÖKTEM ise “Yurttaşın Enerji Santrali - Almanya’da Enerji Kooperatifleri” başlıklı sunumunda Almanya’daki Enerji kooperatiflerinin çatı uygulamalarında oldukça başarılı olduğunu, 900 adet kooperatif olduğunu, enerji üretimi içinde yeşil enerjinin payının yüzde otuza çıktığını, kendisinin evinin çatısında da güneş enerji sistemi olduğunu ve bir kooperatife üye olduğunu,  ülkemizde de bir an önce Yurttaşın enerji santrallarını kurması gerektiğini söyledi. 

Avrupa Kooperatifleri Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi- Milliyet Gazetesi Blog Yazarı Ünal ÖRNEK, İspanya’nın Bask bölgesinde kurulan Mondragon İşçi Üretim Kooperatifleri’ni anlattığı sunumunda, karşılıklı güvene, araştırma ve yenilikçiliğe ve işbirliğine inanan işçilerin bir araya gelerek nasıl başarılı kooperatifler kurabileceklerinin örneğini anlattı. 

KOOPERATİFLER DEMOKRASİNİN GEREĞİ

Çalıştayın öğleden sonraki bölünmünde katılımcıların aktif olarak yer aldığı  iki ayrı atölye gerçekleştirildi.

KOOPGEP – İş Geliştirme Uzmanı Arzu GÖZEL’in kolaylaştırıcılığını yaptığı birinci atölyede, Türkiye’de Kooperatifçiliğin sorunları masaya yatırıldı ve çözümler üretildi. Katılımcılık, birbirine güvenme, finansman, yenilikçilik, kar payı dağıtma gibi sorunlara çözümler üretildi. Heindrich Böll Vakfı’ndan Menekşe Kızıltepe’nin kolaylaştırıcılığında gerçekleşen ikinci atölyede ise katılımcılar üç grup halinde çalışarak birer enerji kooperatifi kurdular ve  bu kooperatifin avantaj ve dezavantajları belirlediler.  

KÖMÜR DEĞİL, YEŞİL ENERJİ 

Çanakkale civarındaki 16 adet termik santral projesine de dikkatlerin çekildiği çalıştayda, ÇED süreçlerinin sonuna doğru gelinen Çırpılar ve Kirazlıdere Termik Santrallarine karşı daha aktif mücadele  etme kararı alındı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yönetim kurulu başkanı Süheyla Doğan  “Birlikte Yeşil Enerjiye” projesi  kapsamında gerçekleştirdikleri çalıştay sonrasında Bölgede bir enerji kooperatifi kurmak için girişimlere başlayacaklarını ve duyarlı tüm yurttaşları bu kooperatife üye olmaya ve destek vermeye çağırdı.

Önceki ve Sonraki Haberler