1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Barzani’den Erdoğan’a yanıt: Petrol anlaşmamız var

Barzani’den Erdoğan’a yanıt: Petrol anlaşmamız var

Enerji Günlüğü - IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın petrol vanasını kısma tehdidiyle ilgili yaptığı açıklamada...

Barzani’den Erdoğan’a yanıt: Petrol anlaşmamız var

Enerji Günlüğü - IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın petrol vanasını kısma tehdidiyle ilgili yaptığı açıklamada imzalanan bir anlaşma olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Petrolün vanası bizde’ açıklamasına yanıt veren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, referandumun Türkiye milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemediklerini belirterek, “Petrol boru vanası Türkiye’nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var. Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz.” dedi.

HABUR’UN KAPATILMASI KİMSENİN YARARINA DEĞİL

Savaşa girecek bir bağımsızlık istemediklerini kaydeden Barzani, “Türkiye ile olan ilişkimiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir. Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz. Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyaloğu geliştirmek istiyoruz. Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz. Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız, Habur Sınır Kapı’sının kapatılması kimsenin çıkarına değil, her iki tarafta yaşayan halk zarar eder.” İfadesini kullandı.

Habur’ da yürütülen tatbikatın kendi sınırları içine geçtiği takdirde kesinlikle buna karşı tavırları olacağını da sözlerine ekleyen Barzani, ancak böyle bir şey olacağını beklemediğini ifade etti.

Irak Kürt Yönetimi, Türkiye Ceyhan üzerinden günde 600 bin varil petrol ihraç ediyor. Bu ihraçtan yıllık 9,1 milyar dolar gelir elde ediyor. Türkiye, taşıdığı petrol karşılığında yıllık ortalama 310 milyon dolar civarında gelir elde ediyor.

ERDOĞAN’DAN KÜRT YÖNETİMİ’NE: PETROL VANASI BİZDE!

Önceki ve Sonraki Haberler