1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Elektrik üretmeyi unutan güneş panelleri!

Elektrik üretmeyi unutan güneş panelleri!

Enerji Günlüğü - Güneş santrallerinde üzerinde yazan güçte elektrik üretmeyen paneller bulunduğu, kimi panel dizelerinde (string) ise sisteme bağlanması...

Elektrik üretmeyi unutan güneş panelleri!

Enerji Günlüğü - Güneş santrallerinde üzerinde yazan güçte elektrik üretmeyen paneller bulunduğu, kimi panel dizelerinde (string) ise sisteme bağlanması unutulduğu için elektrik üretilmediği ortaya çıktı. 

Türkiye’deki güneş santrallerinin ne ölçüde verimli çalıştığını test etmeye başlayan Solarian, ilginç sonuçlara ulaştı. Kimi panellerin üzerinde yazan güçte elektrik üretmediği, kimi panel dizilerinin ise sahaya monte edildiği halde sisteme bağlanması unutulduğu için elektrik üretmediği ortaya çıktı. 

Bu sonuçlar, güneş enerjisi yatırımcılarına danışmanlık ve destek hizmetleri sunmak üzere kurulan Solarian’ın bir süre önce başlattığı saha çalışmalarında elde edildi. Solarian Kurucu Ortağı Orçun Başlak’a şirketin sunduğu hizmetleri ve saha çalışmalarında gördükleri ilginç noktaları sorduk. 

Solarian ne zaman kuruldu? 

Solarian, enerji sektöründe çeşitli alanlarda çalışan profesyonellerin bir araya gelmesi ile Mayıs 2017'de kurulmuş bir danışmanlık firması. Çekirdek kadrosu 4 kişiden oluşuyor. İhtiyaca göre istihdam artışı yapabiliyor. Şimdilik sadece yurt içinde hizmet veriyoruz. İleride yurt dışına açılmak da hedeflerimiz arasında. 

Peki ne tür hizmetler sunuyorsunuz? 

Solarian, güneş enerjisi alanında yatırım danışmanlığı, yatırım değerleme, işletme ve bakım ile proje yönetimi hizmetleri veriyoruz. Solarian verdiği bu hizmetlerle, enerji yatırımlarını kolaylaştıran çözümler sunup yatırımlardan daha fazla katma değer elde etmesini hedefliyor.

GES’lerde ücretsiz termal testler yaptığınızı duyduk, nereden çıktı bu? 

Yatırımcıların, yatırım kalemlerinin yüzde 50’sine yakınını oluşturan güneş panellerindeki problemler yatırımcıların gelir kaybı yaşamasına sebep oluyor. Bu gelir kayıplarının önüne geçmek mümkün. Ama bunun için yatırımcıların bilgilenmeye ihtiyacı var. Tedarik ettiği güneş panellerinde problem yaşayan yatırımcıyı bilgilendirmek ve garanti süreçlerini başlatmasına yardımcı olmak istiyoruz. 

Yaptığınız testlerde rastladığınız en şaşırtıcı eksiklikler ya da hatalar neler oldu? 

Bizi en çok şaşırtan örneklerden biri, sahada monte edilip devreye alınmamış bir dize oldu. Yani sahaya kurulmuş panellerden bir bölümünün sisteme bağlanması unutulmuş! Tabii yatırımcı, verimsiz panellerin yanı sıra sahaya kurulmuş ama kullanılmayan paneller olduğunu öğrenince çok kızdı haklı olarak. 

Yaptığınız testler sonucunda panellerin en düşük - en yüksek verim aralığı ne çıktı? 

Marka ve modellerine göre değişim göstermekle birlikte, üzerinde yazan güce göre eksi artı yüzde farklı verimle çalışanlar olduğu gibi, üretmesi gerekenin ancak yüz de 60'ını üreten güneş panelleri de gördük.

Paneller dışında da testler yapıyorsunuz, peki GES yatırımcılarının en önemli sorunu nedir? 

Güneş enerjisi santrali yatırımcılarının en önemli sorunu, yeterli kalitede olmayan güneş panelleri ve şebeke problemleridir. Yatırımcılara GES tesislerini kontrol ettirmelerini, eğer ürünlerinde verim kaybı varsa bunun farkında olarak garanti süreçlerini başlatmalarını öneriyoruz. 

Bu termal testleri ücretsiz yaptığınızı söylemiştiniz, sizin ne kazancınız var ki burada? 

Biz termal testlerin dışında hizmetler de sunuyoruz. Sektördeki yatırımcılarla daha yakın temas kurmuş ve ihtiyaç duydukları diğer konularda da onlara profesyonel hizmet sunma imkanı bulabiliyoruz. Yani hem yatırımcıları uyandırmış oluyoruz hem de sektörle yakınlaşmayı başarabiliyoruz.     

Mehmet KARA 
Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler